Milu Păun a depus dosarul de pensionare în 2011, după 45 de ani de muncă, din care 22 de ani în grupele I și II. Nu i s-a luat în considerare nici o grupă și a fost trimis în pensie anticipată, pe motiv că nu are decât 60 de ani. Omul a crezut pe cuvânt Casa de Pensii, și şi-a văzut de treabă. Anul acesta însă, a împlinit 65 de ani şi a cerut pensie pe limită de vârstă. În acest context, a cerut recalcularea pensiei, care trecea de la „anticipat”, la ”limită de vârstă”.

A făcut şcoala de macaragi în Statele Unite, în 1978

Abia atunci a constatat că decizia de pensionare nu conţine nici o zi din grupele de muncă. Asta însemnă atât reducerea vârstei de pensionare cât şi bani mai mulţi la fiecare pensie încasată. Conform documentelor, timp de 26 de ani Milu Păun a virat la fondul de pensii inclusiv 2% şi 3% din salariu pentru ”pensie supliemntară”. Se gândea, cu mulţi ani în urmă, că este un act gospodăresc să-ţi asiguri bătrâneţea…

”Am lucrat zeci de ani în Egipt, Irak, Ucraina – Krivoi Rog, Armenia, am fost trimis la cursuri speciale de macaragiu în Statele Unite, în 1978, am avut categorie a VI-a de muncă, una peste alta am contribuit cu foarte mulţi bani la fondul de pensii în viaţa mea. Când colo, ce să vezi? Am primit o pensie de 1.224 de lei, fără să se ţină cont de grupe şi sporuri… de absolut nimic!”, ne-a spus Milu Păun.

”Am de primit foarte mulţi bani din urmă”

Supărat, omul a cerut o întrevedere cu directorul Casei de Pensii. A purtat cu acesta o discuţie, pe care a şi înregistrat-o, în septembrie.

”Directorul m-a luat tare l-a început, apoi s-a uitat în dosar, a văzut toate actele, m-a întrebat când le-am depus, i-am spus că în 2011, apoi s-a enervat. A spus că trebuia să ies la pensie pentru limită de vârstă încă de atunci, apoi a sunt pe cineva, s-a răstit, că de ce nu este aşa cum cere legea şi de ce nu mi s-au dat toţi banii. A cerut directoarei adjuncte să refacă dosarul şi să i-l prezinte a doua zi. Mi-a spus că am de primit din urmă foarte mulţi bani”, ne-a explicat pensionarul.

Urmarea a fost că în septembrie, pe lângă pensia de 1.224 de lei, i-a mai venit o ”pensie” de 680 de lei, despre care nu ştie ce ar putea rerpezenta, pentru că nu are nici o decizie pentru aceşti bani. A contactat un avocat și a pregătit o plângere penală pe motiv că el nu ştie ce pensie are ofical în acest moment şi că, oricum, îi lipsesc din pensie, din calulele lui, cam 1.000 de lei/lună timp de  5 ani – din 2011 până în 2016!

Acum, Casa de Pensii Ilfov încearcă să dragă situația, dar nu știe cum. Cine va plăti banii lipsă din pensia omului?

”Ar mai fi ceva… Orice om care iese la pensie în România primeşte primii bani după patru luni! De ce? Ce mănâncă acel om timp de patru luni? Cum îşi plăteşte întreţinerea? Ce este bătaia asta de joc?”, a încheiat Milu Păun. Am trimis întrebările sale la Casa de Pensii dar nu am primit încă nici un răspuns.

5 milioane de dosare de pensionare întocmite illegal

Președintele Sindicatului cadrelor militare disponibilizate col. (r) Mircea Dogaru, spune că: ”Toate dosarele de pensionare din România au calculele făcute greșit, pentru că s-au făcut ilegal, ținând cont la calcularea punctului de pensie doar de salariul de încadrare, nu de slariul tarifar, pentru care salariații au plăti CAS. Acest lucru a fost reparat de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2011, pe care nu a aplicat-o nimeni. Toate dosarele trebuie recalculate, pentru că sunt întocmite ilegal!”

Este vorba despre Decizia ÎCCJ nr.19/17.102012 în Dosarul nr.18/2011: ”Formele de retribuire obţinute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate în considerare la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut şi, pentru acestea, s-a plătit contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii”. Decizia este obligatorie, potrivit art. 3307 alin. 4 din Codul de procedură civilă.

Astfel, în decizia de pensionare trebuie să se țină cont de toate formele de participare la fondul de pensii, nu numai slalariul de bză. Ca atare, trebuie luate la mână, adică la recalculare, 5.085.603 de dosare ale actualilor pensionari!

 

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Urmărește-ne pe Google News