Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, luni, să transmită trei întrebări CJUE privind respectarea unei decizii CCR când sunt afectate interese financiare europene.
De asemenea, odată cu decizia de a transmite întrebările către CJUE, magistraţii au dispus şi suspendarea procesului. Decizia privind suspendarea nu este definitivă, relatează Mediafax.
Fostul ministru Elena Udrea, dar şi alţi inculpaţi din dosarul Gala Bute contestă pedepsele, după decizia CCR privind constituirea completurilor de cinci judecători de la ÎCCJ. În acest dosar, Elena Udrea (în prezent în Costa Rica) a fost condamnată definitv la șase ani de închisoare.
Care sunt întrebările adresate magistraților europeni
– Articolul 19 alin. 1 din TUE, articolul 325 alineatul (1) TFUE, articolul 1, alineatul 1, literele a) si b) si articolul 2, alineatul 1 din Convenşia elaborata in temeiul articolului K3 din Tratatul privind Uniunea Europeana, privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene si principiul securităţii juridice trebuie interpretate in sensul ca se opun adoptarii unei decizii de catre un organ exterior puterii judecatoresti, Curtea Constitutionala a Romaniei, care sa aprecieze asupra legalitatii compunerii unor complete de judecată cu consecinta crearii premiselor necesare admiterii unor cai extraordinare de atac impotriva hotararilor judecatoresti definitive pronunţate intr-un interval de timp?
– Articolul 47, alineatul 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretat în sensul ca se opune constatarii de catre un organ exterior puterii judecatoresti a caracterului lipsit de independenta si impartialitate al unui complet din care face parte un judecator avand functie de conducere şi care nu a fost desemnat aleatoriu, ci in baza unei reguli transparente, cunoscute si necontestate de parti, regula aplicabila in toate cauzele completului respectiv, hotararea adoptata fiind obligatorie potrivit dreptului intern?
– Aplicarea prioritara a dreptului Uniunii trebuie interpretata in sensul ca permite instantei nationale sa inlature aplicarea unei decizii a instantei de contencios constitutional, pronuntata intr-o sesizare vizand un conflict constitutional, obligatorie in dreptul national?
Citește și: Un român a dat în judecată Grupul Renault. Acuză constructorul că a vândut motoare cu defecte de fabricație