- După ce a fost initial clasat de DNA pentru lipsă de probe, dosarul în care Cornel Onilă și Sebastian Jitaru au fost acuzați de viol a fost redeschis în august 2019 de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași.
- Cornel Onilă și Sebastian Jitaru au fost apoi trimiși în judecată la finalul lunii decembrie 2020, dosarul fiind înregistrat la Curtea de Apel Iași.
- Două luni mai târziu, în februarie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a aprobat solicitarea fostului episcop Cornel Onilă de a îi fi strămutat dosarul de la Curtea de Apel Iași către Curtea de Apel Galați, după ce acesta a invocat o „presiune mediatică”
Conform soluției pronunțate miercuri, 28 iulie, Curtea de Apel Galați a respins rechizitoriul în camera preliminară și l-a întors către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași fiindcă „este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de către procuror”. Procurorii ieșeni au la dispoziție trei zile să conteste această decizie.
Anterior, la finalul lunii iunie, instanța admisese parțial cererile și excepțiile invocate de Cornel Onilă și Sebastian Jitaru, constatând neregularitatea actului de sesizare, în speță a rechizitoriului, concluzionând că acesta nu este „apt să investească instanță de judecată”.
Magistrații au înlăturat din rechizitoriu declarații ale unor martori, au constatat nulitatea ordonanțelor de dispunere a expertizelor psihologice pentru trei persoane vătămate parte din dosar, respingând, implicit, și rapoartele de expertiză psihologică rezultate.
„Dispune comunicarea prezentei încheieri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, cu solicitarea ca în termen de 5 zile de la data comunicării, procurorul să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să precizeze dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a celor doi inculpaţi sau dacă solicită restituirea cauzei”, preciza instanța la finalul lunii iunie.
Faptele de care sunt acuzați cei doi au fost identificate în urma unei investigații jurnalistice realizate de reporterii Să fie lumină.
Echipa „Să fie lumină” a publicat și în Libertatea capitole din investigația despre Corneliu Onilă, în care au detaliat cum se petreceau abuzurile sexuale asupra elevilor de seminar chiar în chiilile prelaților, dar și mărturia unui elev din Huși care acuză că a fost abuzat de preot.
Trei victime ale abuzurilor sexuale comise de episcop și arhimandrit s-au constituit părți civile, solicitând daune morale în valoare de 500.000 de euro. În dosar, au fost introduse ca părți responsabile civilmente Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic ”Ioan Gură de Aur”.
Este pentru prima oară în istoria Bisericii Ortodoxe Române când un arhiereu este trimis în judecată pentru viol și când o instituție a BOR, Episcopia Hușilor, este chemată să răspundă în instanță pentru infracțiunile care ar fi fost comise de cel care a condus-o.
Episoadele investigației Să fie Lumină au fost publicate și în Libertatea:
- JUDECATA DE APOI A PREASFINȚITULUI CORNELIU. Justiția română a băgat la sertar probele video ale abuzurilor sexuale comise de fostul episcop BOR
- Năravurile chiliilor: sex, minciuni și casete video. Personajele unui abuz mușamalizat în elita Bisericii Ortodoxe | VIDEO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro