Procesul Colectiv este despre moartea a 65 de oameni şi despre mutilarea altor 146, în urma tragediei din clubul care funcţiona fără autorizaţie de securitate la incendiu.  

Procesul Hexi Pharma este despre diluarea biocidelor folosite în spitalele unde au fost trataţi marii arşi din incendiul de la Colectiv. 

Ambele cauze se judecă la Curtea de Apel Bucureşti. Azi, la 6 ani şi jumătate de la dezastrul care a cutremurat România și-a dus la schimbarea unui guvern, în ambele procese soluţia a fost de „amânare”.

Amenzi, „pentru tergiversarea efectuării expertizei”

Termenul de azi din procesul Hexi Pharma a început la 9.20 şi s-a terminat la 9.25. În aşteptarea completului, avocaţii prezenţi în sală comentau despre amânarea pronunţării verdictului în dosarul Colectiv. 

În dosarul Hexi, finalul procesului încă e departe, deşi dosarul este de trei ani pe rolul Curții de Apel Bucureşti.

Completul, format din judecătorii Iuliana Ciolcă şi Mihai Alexandru Mihalcea, aşteaptă şi acum finalizarea raportului de expertiză dispus în decembrie 2020, raport ce ar trebui să clarifice dacă din substanțele active intrate pe poarta fabricii Hexi Pharma puteau fi produși toți dezinfectanții puși pe piață de producătorul care, potrivit procurorilor, dilua biocidele.

„Doamna expert a anunţat că a prelucrat 90% din date, faţă de 80%, luna trecută”, anunţă azi preşedinta completului, când începe ședința de judecată.

„E un progres”, spune, pe un ton ironic, unul dintre avocaţi.

„E un progres”, admite judecătoarea Iuliana Ciolcă, „având în vedere că au fost şi sărbătorile, şi 1 mai…”.

Cele care întârzie finalizarea raportului sunt expertele contabile. Instanţa a decis azi să le amendeze cu câte 2.500 de lei pe fiecare, „pentru tergiversarea efectuării expertizei”.  

Acestea fiind zise, instanţa a anunţat că următorul termen al procesului va fi în data de 31 mai 2022, ora 10.30.

Epopeea experţilor

Eugenia Dumitru a fost desemnată expert judiciar contabil în dosarul Hexi Pharma în 12 noiembrie 2020. 

În martie 2021, ea a anunțat instanţa că „a început să lucreze la expertiză”. Dar după şapte luni, experta a precizat că nu-şi poate termina treaba mai devreme de octombrie 2022

Instanţa a decis atunci desemnarea unui alt experta contabil în cauză, Ionela Mărculescu, care trebuia să conlucreze cu Eugenia Dumitru, astfel încât raportul să fie gata până în decembrie 2021.

De la ultimul termen final fixat a trecut aproape jumătate de an, iar azi, 3 mai 2022, cele două au anunţat că încă nu au finalizat expertiza.  

Acuzaţiile procurorilor în dosarul Hexi Pharma

6 martie 2017. Parchetul General a trimis în judecată dosarul, sub acuzaţiile:

● S.C. Hexi Pharma CO S.R.L., pentru săvârșirea a 340 de infracțiuni de înșelăciune (dintre care 7 având consecințe deosebit de grave), a infracțiunii de uz de fals (61 acte materiale), precum și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor;

● Flori Dinu (director general al Hexi Pharma), pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (49 de acte materiale) și participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor;

● Mihai Leva (şef de producţie al Hexi Pharma), pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 de acte materiale) și complicitate la participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Dosar întors, înainte de pronunţarea verdictului final

Pe 30 ianuarie 2019, Tribunalul Bucureşti a pronunţat prima sentinţă în acest dosar: Flori Dinu a fost condamnată de la 3 ani de închisoare, Mihail Leva – la 3 ani şi 8 luni de închisoare, iar Hexi Pharma a primit o amendă penală de 2.600.000 de lei şi a fost obligată la plata unor prejudicii de peste 16 milioane de euro către 120 de spitale şi servicii de ambulanţă. Decizia nu e definitivă, iar verdictul final va fi dat de Curtea de Apel Bucureşti.

20 mai 2019. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti.

30 octombrie 2020. Completul format din judecătoarele Lucreţia Postelnicu (preşedinta completului) şi Iuliana Ciolcă a amânat pronunţarea verdictului pentru data de 12 noiembrie 2020.

12 noiembrie 2020. Chiar înainte de pronunţarea sentinţei definitive, instanţa a dispus repunerea cauzei pe rol, în vederea discutării reluării cercetării judecătoreşti.

10 decembrie 2020. Instanţa a cerut suplimentarea probatoriului cu un raport de expertiză. Astfel, doi experți, unul contabil şi altul chimist, ar trebui să stabilească:

● ce cantitate de substanţă activă exista în depozitele Hexi Pharma, la 1 martie 2015 şi, respectiv, la 16 mai 2016;

● care este cantitatea de produse fabricate de Hexi Pharma în perioada 1 martie 2015 – 16 mai 2016, cu indicarea fiecărei categorii de produse, prin stabilirea loturilor de produse, dacă e posibil;

● dacă, pentru cantitatea de produse fabricate, s-a folosit o cantitate de substanţă activă conform reţetelor de fabricaţie folosite de Hexi Pharma şi, respectiv, conform avizelor date de autorităţile statului pentru fabricarea acelor produse.

13 mai 2021. Expertul chimist care ar fi trebuit să facă ultima expertiză a anunţat, în sala de judecată, că nu mai poate întocmi raportul, pentru că „doamna expert contabil refuză să colaboreze”, iar instanţa a desemnat un alt expert. 

10 iunie 2021. Numită de CSM director adjunct al Institutului Naţional al Magistraturii (pentru un mandat de 3 ani), Lucreţia Postelnicu, fosta preşedintă a completului, a fost detaşată de la Curtea de Apel Bucureşti.

24 august 2021. Noul expert chimist a depus la dosar o primă expertiză, cea chimică.

9 septembrie 2021. Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti a decis, componenţa noului complet care va judeca dosarul Hexi Pharma: judecătorii Iuliana Ciolcă şi Mihai Alexandru Mihalcea.

De atunci, cauza a fost amânată, succesiv, în aşteptarea raportului de expertiză.

 
 

Urmărește-ne pe Google News