• Apărătoarea Amirei Hamed, unul dintre cei 3 pacienți din dosarul clasat, susține că va contesta măsura procurorilor

Un dosar deschis de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București împotriva medicului ortoped Gheorghe Burnei, pentru vătămare corporală, a fost clasat recent din cauza prescripției răspunderii penale. 

Printre cele trei cazuri reunite în același dosar se numără dosarul Amirei Hamed, fetița operată de Burnei pe când avea doar 1 an.  

Ajunsă la 25 de ani, tânăra a fost personajul principal al seriei Casei Jurnalistului din 2016, „A fost un experiment”, când Burnei, unul dintre cei mai cunoscuți medici din România, a fost expus pentru prima oară.  

„Cel mai renumit ortoped din România a experimentat cu un implant neomologat pe o fetiță care șchiopăta”, a titrat, atunci, Casa Jurnalistului.

Cum au motivat procurorii

Contactată de Libertatea, avocata care o reprezintă pe Amira Hamed, Iuliana Culachi, a declarat pentru ziar: „Ordonanța de clasare privește 3 foști pacienți: P.A.L., A.L.M, Hamed Amira Camelia. Motivul clasării este incidența art. 16, Alin. 1, lit. f din Codul de procedură penală, referitor la intervenția prescripției răspunderii penale”. 

Cum au motivat procurorii clasarea? „În cazul Amirei, au motivat că prima intervenție chirurgicală care a avut drept consecință vătămarea corporală a fost săvârșită în anul 1998. Susțin că intervențiile ulterioare, până în anul 2014 au avut indicație medicală de corectare a deficitelor motorii, a.i. nu se circumscriu elementelor de tipicitate ale infracțiunii de vătămare corporală”, a explicat Culachi. 

Procurorii susțin că termenul de prescripție a răspunderii penale – de 8 ani pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă s-a împlinit la data de 8.07.2016, anterior sesizării organelor judiciare cu privire la săvârșirea infracțiunii.

Iuliana Culachi, avocat:

Acuzații de tragere de timp

Avocata tinerei subliniază că instituțiile statului român nu au fost capabile să soluționeze dosarul într-un termen legal rezonabil, în ciuda numeroaselor sesizări înaintate de partea acuzării. 

„Apreciem că nici instituția Parchetului de pe lângă Tribunalul București, nici procurorii care au instrumentat dosarul penal nu au depus diligențele necesare pentru soluționarea dosarului într-un termen legal rezonabil, deși am formulat mai multe sesizări către Inspecția Judiciară prin care solicitam deblocarea/soluționarea dosarului. De asemenea, deși am solicitat prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul București disjungerea cauzei, pentru fiecare pacient în parte, și repartizarea dosarelor în sarcina mai multor procurori, cererile noastre nu au primit niciun răspuns”.

De altfel, mama Amirei, Emiliana Iliescu, s-a numărat printre persoanele care au protestat vara trecută, chiar de Ziua Copilului, în fața Institutului de Medicină Legală. Zeci de persoane au reclamat atunci că INML tergiversează eliberarea expertizelor medico-legale pentru declanșarea proceselor. 

„Au gestionat ineficient dosarul”

„Considerăm că și perioada îndelungată în care medicii legiști de la INML Mina Minovici au efectuat rapoartele de expertiză medico-legală în cauză au dus la întârzierea procedurilor. Practic, instituțiile abilitate să instrumenteze cauza (Parchetul și INML) au gestionat ineficient acest dosar”, a adăugat avocata. 

Ea a precizat, în răspunsul pentru Libertatea, că a formulat plângere împotriva ordonanței de clasare și că o va contesta în instanță. „De asemenea, vom sesiza CEDO pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil”, a conchis Iuliana Culachi. 

„A rămas pe viață cu infirmități grave”

Contactată de Libertatea, Emiliana Iliescu, mama Amirei, s-a declarat dezamăgită de decizia Parchetului. 

„Nu mai există justiție în țara asta, îmi pare rău s-o spun. Aveam așteptări. Încă mai speram. Am fost și anul trecut la procurorii care au clasat acum cazul. După protest (n.r. cel din 1 iunie în fața INML), Comisia Superioară a recunoscut că fetița mea a fost operată degeaba la piciorul drept, cel sănătos, și că restul operațiilor nu trebuiau făcute. Ce mai contează, nu-i așa, dacă intervine prescripția faptelor?!”, a răbufnit Emiliana Iliescu.

„Copilul meu a rămas pe viață cu infirmități grave. Nu doar prima operație, cea care se încadrează la vătămare corporală, l-a nenorocit, ci toate celelalte care au urmat. A existat un șir lung de complicații. Deznodământul e în fața tuturor”, a adăugat ea. 

Da, autoritățile au făcut totul ca să tragă de timp. Cum vă imaginați că în 6 ani nu s-a terminat ancheta din penal?

Emiliana Iliescu, mama Amirei Hamed, fostă pacientă a lui Gheorghe Burnei:

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News