UPDATE 9.35: Procesul lui Liviu Dragnea a fost amânat pentru 14 februarie.
”O luăm din nou de la capăt pe o mărturie mincinoasă contestată de declarațiile martorilor. Avem o Curte Constituțională, cel puțin dimineaă era în vigoare, dacă trebuie să ieșim în stradă pentru a nu pune în aplicare deciziile curții, e și asta o opțiune… Nici o grațiere nu mă ajută pe mine, am înțeles de la DNA că au o problmeă cu vreo 15.000 de dosare. Nu am auzit de la Guvern că vrea să dezincrimineze abuzul în serviciu”, a declarat Liviu Dragnea.
”Vreau să aduc și eu martori, să vedem dacă și acest proces va merge pe baza unor declarații mincinoase obținute în condiții suspecte. Eu m-am uitat cu atenție pe toate declarațiile, oricine le studiază cu atenție observă că sunt cusute cu ață albă. Asta este România, patria denunțurilor”, a completat președintele PSD.
”Ministrul Justiției să se uite la experiența înaintașilor, dacă s-a mai dat vreo grațiere prin ordonanță, sau nu. Am văzut foarte mult scandal pe niște intenții și o dezbatere publică, să așteptăm să vedem ce face Guvernul, este problema Guvernului”, a încheiat Dragnea.
UPDATE 9.00: Liviu Dragnea a sosit la instanță însă a refuzat să facă declarații. Acesta este primul termen în procesul în care Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la DGASPC Teleorman.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în 15 iulie, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, în dosarul în care este acuzat alături de fosta lui soţie, Bombonica Prodana, pentru fapte comise pe vremea când era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.
Anchetatorii susțin că Liviu Dragnea a determinat mai mulţi angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială să angajeze, fictiv, două persoane, membre ale organizaţiei PSD Teleorman.
În acelaşi dosar, în 11 mai, a fost audiat şi primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, în calitate de martor.
Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii.
Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefi din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.
Bombonica Prodana (fostă Dragnea) a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie – 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 – 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, pe 22 aprilie, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul „Referendumul”, după ce iniţial primise un an de închisoare cu suspendare, decizia fiind definitivă.
Secretar general al PSD la data comiterii faptelor, Dragnea a fost judecat pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro