Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca dosarul în care Vlad și Mircea Cosma sunt acuzați de fapte de corupție să fie rejudecat. Decizia a fost luată cu 4 la 1. Judecătorul care s-a opus deciziei de rejudecare a dosarului se numește Ioana Bogdan, fost procuror și fost consilier al lui Daniel Morar, când acesta era procuror-șef la DNA.
În opinia separată, judecătorul a stabilit menținerea pedepselor aplicate de primă instanță cu excepția lui Vlad Cosma care a beneficiat de articolul 19 din legea 682 din 2002.
Minuta judecătorilor
Cu majoritate: Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție și de inculpații Alixandrescu Daniel Adrian, Alexe Răzvan, Cosma Vlad Alexandru și Cosma Mircea împotriva sentinței penale nr.978 din data de 01 noiembrie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală, în dosarul nr.1547/1/2014. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În baza art. 275 alin.(3) Cod procedură penală cheltuielile ocazionate de soluţionarea apelurilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție și a inculpaţilor Alixandrescu Daniel Adrian, Alexe Răzvan, Cosma Vlad Alexandru și Cosma Mircea rămân în sarcina statului. În baza art.275 alin. (6) Cod procedură penală onorariile cuvenite apărătorilor desemnați din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleși pentru apelanții intimați inculpați, în sumă de câte 90 lei, se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 26 martie 2018. Cu opinia separată, în sensul admiterii apelului inculpatului Cosma Vlad Alexandru numai sub aspectul constatării incidenţei art. 19 din OUG nr. 43/2002 şi a respingerii apelurile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție și a inculpaţilor Alixandrescu Daniel Adrian, Alexe Răzvan și Cosma Mircea.
Ce înseamnă rejudecarea dosarului
La termenul din 19 februarie, ultimul din acest dosar, DNA a cerut menținerea pedepsei lui Mircea Cosma, de opt ani de închisoare cu exedcutare și aplicarea unor pedepse cu executare celorlalți doi inculpați din dosar.
Excepție în dosar face, a explicat atunci procurorul, Vlad Cosma, care nu poate fi condamnat la o pedeapsă mai mare de patru ani și opt luni după ce a colaborat cu anchetatorii DNA.
Procurorul a mai spus la acel moment că documentele olografe găsite PDF, pe memory-stick-ul care ar fi dispărut de la dosar, „au fost recuperate după ștergere cu respectarea normelor legale în vigoare”.