Nici rechizitoriul procurorilor care l-au acuzat de tentativă de omor, nici dosarul de la Tribunalul Bucureşti nu sunt publice. Transparenţa actului de justiţie ar aduce “atingere dreptului părţilor la un proces echitabil”, susţin magistraţii.

Judecătorii au acest drept, însă este o excepție de la regula esențială a justiției, potrivit căreia procesele sunt publice tocmai ca să ofere șanse egale părților și pentru ca cetățenii să poată vedea cum lucrează justiția în interesul public. Libertatea a încercat să afle de ce au secretizat dosarul unei tentative de omor asupra unei femei.   

Tufan, “băiat deștept din energie” și apropiat al Grupului de la Monaco

La 47 de ani, Mihai Tufan este în “Top 50 cei mai bogați români”, cu o avere estimată anul trecut la 95 – 100 de milioane de euro, conform clasamentului întocmit de revista Capital. Tufan are numeroase afaceri în domeniul energiei și în imobiliare şi e acționar al Metaleuroest, Electrocarbon Slatina, Soceram Bucureşti sau Elsid Titu, producător de electrozi.

Conform dezvăluirilor publicate de profit.ro, realitatea.net, adevărul.ro şi national.ro, Tufan e unul dintre acei “băieți deștepți din Energie” care încheiau contracte preferenţiale cu statul şi cumpărau ieftin curent electric, pe care apoi îl revindeau la un preţ mult mai mare.

Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO
Recomandări
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO

De cinci luni, milionarul se află închis în Arestul Central al Poliţei Capitalei, în aşteptarea primului termen al procesului în care va fi judecat pentru tentativă de omor.

A încercat să o ucidă, pentru că o bănuia că i-a furat banii

În seara de 9 aprilie anul acesta, un apel la 112 anunţa că într-un autoturism oprit pe DN1, în dreptul Brico Store Băneasa, se află o persoană ce pare a fi rănită. Poliţiştii care au ajuns la faţa locului au găsit în acea maşină două persoane: pe afaceristul Mihai Tufan şi pe Daniela Huhulea, 36 ani, directoare la Elsid, companie deținută de Tufan.

Femeia fusese înjunghiată de mai multe ori, în vreme ce bărbatul avea doar nişte răni superficiale. La prima vedere, părea că cei doi s-au lovit reciproc sau că ambii au fost atacaţi de o a treia persoană. 

Tufan şi Daniela Huhulea au fost duşi la Spitalul Elias, unde medicii s-au chinuit să-i salveze viaţa femeii. După câteva ore, anchetatorii s-au lămurit că ea este, de fapt, singura victimă din acea maşină. Conform jurnaliştilor de la gândul.ro, Tufan şi-a recunoscut faptele şi a mărturisit că, de ceva vreme, își bănuia angajata că ar fi delapidat o sumă mare de bani, cu ajutorul unui token și al unor semnături false.

Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO
Recomandări
Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO

În acea seară de joi, cei doi se aflau în mașina lui Tufan. Femeia era la volan, iar afaceristul, aflat pe scaunul din dreapta, îi cerea socoteală pentru bani. Înfuriat de răspunsurile primite, el a luat din torpedoul mașinii un cuțit și a început să o înjunghie pe femeie.   

Tufan spune că apoi, realizând ce a făcut, ar fi încercat să se sinucidă, dar rănile lui erau doar “câteva zgârieturi superficiale, care nu i-au pus în pericol viaţa”, au dezvăluit surse medicale pentru gândul.ro.

A doua zi de dimineaţă, milionarul a fost reținut, pentru tentativă de omor, iar Tribunalul Bucureşti a aprobat arestarea lui preventivă.

Apare dezvăluirea că Tufan ar fi făcut o înţelegere cu procurorii

La 30 iunie, prin rechizitoriul nr.1359/P/2020, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti l-a trimis în judecată pe Mihai Tufan, sub acuzaţia de tentativă de omor.

Conform Codului Penal, omorul se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani, iar pentru tentativă limitele pedepsei se reduc la jumătate (art. 33, alin. 2).

Luna trecută, national.ro anunţa, citând surse judiciare, că Tufan şi-ar fi negociat cu procurorii, printr-un acord de recunoaștere, o pedeapsă de doar 4 (patru) ani de închisoare.

Călin Georgescu va cere reintroducerea serviciului militar obligatoriu, dacă devine președintele României: „Înnobilează tinerii, reface cultul onoarei și demnității”
Recomandări
Călin Georgescu va cere reintroducerea serviciului militar obligatoriu, dacă devine președintele României: „Înnobilează tinerii, reface cultul onoarei și demnității”

A doua zi, la 1 septembrie, Libertatea a solicitat Tribunalului Bucureşti studierea dosarului lui Mihai Tufan. Judecătorul care va soluţiona cauza a avizat negativ cererea, motivând că “se aduce atingere dreptului părţilor la un proces echitabil”.

Procesul nu a fost declarat încă nepublic, dar dosarul e secretizat

Convenția Europeană a Drepturilor Omului prevede că poate fi secretizat procesul, dar numai în anumite condiții. “Accesul în sala de şedinţă poate fi interzis presei şi publicului pe întreaga durată a procesului sau a unei părţi a acestuia, în interesul moralităţii, al ordinii publice ori al securităţii naţionale într-o societate democratică, atunci când interesele minorilor sau protecţia vieţii private a părţilor la proces o impun, sau în măsura considerată absolut necesară de către instanţă când, în împrejurări speciale, publicitatea ar fi de natură să aducă atingere intereselor justiţiei”.

A fost declarat procesul lui Tufan ca fiind în sedinţă secretă? “La acest moment şedinţa de judecată nu a fost declarată nepublică”, a precizat Tribunalul Bucureşti pentru ziar. Conform Codului de Procedură Penală, declararea ședinței nepublice se poate face la primul termen al procesului, “în ședință publică, după ascultarea părților prezente, a persoanei vătămate și a procurorului”.

Iar în cazul lui Tufan, primul termen al procesului va avea loc la 24 septembrie 2020.

Şi rechizitoriul este ferit de ochii opiniei publice

Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass-media, aprobat prin Hotărârea CSM 197/2019, permite ca, înainte de primul termen de judecată, să le fie furnizat jurnaliştilor un extras al rechizitoriului din care să rezulte “situaţia de fapt reţinută în cauză”, adică descrierea faptelor de care e acuzată acea persoană. CSM spune că presa nu poate primi întreg rechizitoriul, tocmai pentru că există posibilitatea ca, la primul termen, şedinţa de judecată să fie declarată nepublică.

Am solicitat Tribunalului Bucureşti, în data de 7 septembrie, extrasul rechizitoriului din dosarul Tufan. La 11 septembrie, instanţa ne-a răspuns că judecătorul învestit cu soluţionarea dosarului a avizat negativ şi această cerere, “motivat de faptul că termenul acordat în data de 10.09.2020 a fost stabilit pentru verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurii preventive” pentru Mihai Tufan. Cu alte cuvinte, judecătorul a avut nevoie de dosar exact în zilele în care ar fi fost de acord cu furnizarea acestor informaţii opiniei publice.

Am cerut extrasul de rechizitoriu şi procurorilor care l-au trimis în judecată pe Tufan. În răspunsul primit, infracţiunea comisă de afaceristul milionar e descrisă în patru rânduri şi jumătate. Mult mai succint decât în comunicatul emis de Poliţia Capitalei în ziua reţinerii lui Tufan.

Nu se arată câte lovituri de cuţit au fost

În extrasul de rechizitoriu al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti se spune că: “În seara de 09.04.2020, fiind pasager pe locul dreapta faţă în autoturismul condus de persoana vătămată H.D. pe şos. Bucureşti – Ploieşti (DN1), în momentul în care au ajuns în dreptul magazinului Brico Store Băneasa, inculpatul a înjunghiat-o în mod repetat cu un cuţit, cauzându-i astfel multiple plăgi, leziuni traumatice care i-au pus acesteia viaţa în primejdie”.

Am cerut procurorilor să fie mai exacţi şi să comunice ce înseamnă “multiple plăgi”.

În cazurile de crimă/tentivă de crimă, numărul loviturilor de cuţit poate determina încadrarea faptei la omor calificat/tentativă de omor calificat, dacă se dovedeşte că atacatorul a acţionat cu cruzime şi a urmărit să-i provoace victimei durere.

Răspunsul primit de la purtătorul de cuvânt al Parchetului: “Nici în rechizitoriu nu se precizează numărul de lovituri. Şi acolo apare tot aşa scris: multiple plăgi în zona braţelor şi antebraţelor, zona toracelui, zona cervicală”.

Surse juridice ne-au precizat că omisiunea procurorilor este inexplicabilă. “Şi în situația în care nu știi cu exactitate numărul loviturilor de cuţit, în rechizitoriu se poate folosi măcar expresia «i-a aplicat peste x lovituri», ca apoi să precizezi de ce nu poate fi determinat numărul exact. Numărul mare al loviturilor poate conduce la ideea de cruzimi, deşi nu e singurul criteriu”, ne-au declarat sursele.

Diferenţa dintre omorul săvârşit prin cruzimi/omorul calificat şi omorul simplu e de vreo cinci ani de închisoare la limitele de pedeapsă (care se înjumătăţesc, în cazul tentativei).

Trimis să muncească trei luni la ADP – Sector 1 sau la Poliţia Locală

În seara în care şi-a înjunghiat directoarea, Tufan era judecat într-un alt dosar, pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Poliţiştii l-au prins la volan pe milionarul care avea peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, în ziua de 28 iulie 2017. Dar dosarul a rămas blocat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti timp de doi ani şi jumătate. 

Tufan a fost trimis în judecată abia în ianuarie 2020, iar peste o lună, când judecătorul de cameră preliminară a decis că procesul poate începe, a făcut contestaţie. Şi-a retras-o în iunie, când era deja arestat pentru tentativă de omor, iar procesul a intrat în linie dreaptă.

Pentru infracţiunea comisă, pedeapsa prevăzută de Codul Penal e închisoarea de la unu la 5 ani sau amenda. Tufan şi-a recunoscut fapta şi a solicitat să fie judecat în procedura simplicată, care reduce cu o treime limitele pedepselor.

La 10 septembrie 2020, Judecătoria Sector 1 Bucureşti a decis condamnarea lui la un an cu suspendare. Instanţa l-a obligat pe milionar ca, pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze 90 de zile de  muncă neremunerată în folosul comunităţii la ADP – Sector 1 sau în cadrul Poliţiei Locale a Sectorului 1.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Știrileprotv.ro
Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Viva.ro
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
FANATIK.RO
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
Elle.ro
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Observatornews.ro
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI