Dosarul celor 5 morți după o transfuzie la Spitalul Municipal Filantropia din Craiova a fost redeschis oficial vineri, 17 septembrie, a hotărât Judecătoria Craiova.
Două asistente și un medic vor fi cercetați, din nou, pentru ucidere din culpă în acest caz.
Aceasta a admis acțiunea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care clasase cazul pe 29 iunie. Procurorii punctaseră, în ordonanța de clasare, că „fapta nu există”, asta deși două victime muriseră în aceeași noapte. Mai mult, alte 3 persoane și-au pierdut viața, în următoarele luni după ce au făcut respectiva transfuzie.
Libertatea a arătat pasaje din ordonanța de clasare pe 1 august. Printre acestea, IML a arătat că „putea exista o legătură de cauzalitate” între transfuzie și decese în două cazuri, însă procuroarea n-a mai cerut o supraexpertiză.
Mai mult, ea a considerat că angajații spitalului acuzați de ucidere din culpă n-ar trebui pedepsiți iar, fiindcă fuseseră deja sancționați de către spital.
„Am avut încredere în justiție, ea ne-a dat doar ordonanța de clasare”
Imediat după publicare, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a întors cazul la Parchetul inferior, menționând că „clasarea e nelegală”.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a luat în seamă precizarea și a hotărât să redeschidă dosarul, făcând, în acest sens, o cerere către Judecătoria Craiova, care a dat azi, vineri, 17 septembrie, decizia.
Libertatea a vorbit și cu rudele celor decedați în 2017. Aceștia au punctat că „Am avut încredere în justiție, ea ne-a dat doar ordonanța de clasare”.
Ce se va întâmpla în acest caz
După redeschiderea dosarului, procurorii pot face o cerere pentru o nouă expertiză, care să exprime, în procente, cât de mult a influențat transfuzia decesul pacienților de la Spitalul Municipal Filantropia din Craiova.
E exact ce menționaseră și procurorii de la Parchetul superior. „Temeiul de drept în baza căruia s-a dispus clasarea cauzei este greșit”, au menționat reprezentanții Parchetului superior, pentru Jurnalul Olteniei.
Cele două morți pentru care se va cere suplimentul de expertiză sunt, cel mai probabil, cele ale persoanelor care au decedat în aceeași seară. E vorba de o femeie de 81 de ani și Dumitru Stăiculescu, un preot de 64 de ani, din Vânju Mare, județul Mehedinți.
Foto: 123rf.com