- În 2015, iranianul Rezaei Kejani Davood, stabilit de 30 de ani în Brașov, descoperă în compartimentul secret al unui dulap sute de pagini de documente istorice de mare importanță.
- Dulapul provenea de la urmașii din Ploiești ai unui fost general fidel lui Ion Antonescu.
- În compartimentul secret, iranianul, care e samsar de mobilă veche, găsește un inventar al Tezaurului României sechestrat de bolșevici la Moscova, inventar alcătuit în 1941 de BNR la ordinul lui Ion Antonescu.
- Nimeni nu știa că un asemenea inventar există și că el confirmă și completează inventarul pe care statul român îl are deja.
- Iranianul încearcă să vândă actele și de aici începe o adevărată nebunie, un suspans de film de spionaj, întrerupt de DIICOT, care recuperează dosarul și-l trimite, în vara lui 2018, la BNR.
- După ce Libertatea dezvăluie totul, cei implicați încep să se acuze unii pe alții.
de Justin Gafiuc
Avocatul brașovean Eugen Ungureanu, omul care-i reprezintă pe iranianul Rezaei Kejani Davood și pe românul de etnie maghiară Attila Szocs în dosarul „Tezaurul de la Moscova 2”, prezintă propria versiune asupra descoperirii actelor explozive.
– Domnule Ungureanu, iranianul v-a vorbit despre momentul real al găsirii documentelor în vitrina de epocă?
– Da. Mi-a zis că a avut niște mobilă veche, nici nu mai știe de pe unde a luat-o, iar când a recondiționat-o în vara lui 2018 a descoperit minunăția asta cu tezaurul. El are în atelier sute de piese de mobilier, colectate de prin 2014, 2015, 2016, 2017, dar acelei vitrine i-a venit rândul să intre în lucru prin mai 2018. Până atunci, nu avea de unde să știe ce există în compartimentul secret al vitrinei.
– Cunoașteți detalii despre tentativele lui de a comercializa dosarele găsite în atelier?
– Nu știu asta. Dar el mi-a spus de la început că intenția lui e să le pună la dispoziția statului român și să fie despăgubit. Și apoi a intervenit Attila, brașovean și el și amic cu iranianul. «Hai că știu eu un avocat de profil!», i-a spus Attila iranianului și i-a recomandat o avocată. Iar avocata aia de la București i-a zis că-l cunoaște pe generalul Vlad. De fapt, un fals general! Apoi iranianul și-a dat seama că ăștia au fost mână în mână. La ora asta se știe că falsul general e anchetat. Treaba lui Vlad ce povești spune. Procesul-verbal prin care i-au predat, la un moment dat, documentele are foarte multe completări tocmai fiindcă dorea să ia actele fără să se identifice. Cine e, cum e.
– Falsul general recunoaște însă azi că și-a declinat deliberat o identitate eronată pentru a căpăta încrederea lui Rezaei și a lui Attila spre a lua documentele și a le preda, ceea ce susține că a și făcut.
– Domnule, iranianul și Attila și-au dat seama că e ceva în neregulă de la început. Iranianul nici n-a vrut să semneze procesul-verbal. Când au realizat după scurt timp că nu e OK, iranianul a fost primul care a simțit treburile, au anunțat Brigada de Crimă Organizată. Nu știu care dintre ei a făcut sesizarea. Ăștia i-au organizat un flagrant delict generalului lu’ pește și i-au luat dosarul, care, conform legii, trebuia depus fie la Ministerul Culturii, fie să le fie returnat celor care l-au găsit. Brigada a considerat însă că e mai bine să le predea la BNR.
– Iranianul v-a spus că ar fi vândut circa un sfert din documentele găsite, altele decât cele din dosarul de tezaur? Adică acte de proprietate, acțiuni vechi.
– Nu cunosc așa ceva. Eu știu doar despre existența dosarului tezaurului și asta prevede și procesul-verbal. Iranianul a zis că tot ce a descoperit a luat DIICOT. Adică ce au predat ei falsului general. Mi-au spus cei care anchetează că falsul general, Adrian Vlad, are un dosar penal în lucru. Înțeleg că și acum omul bate câmpii, că e de la nu știu ce servicii, face, drege, dar e total pe lângă. De fapt, e un trombon! Păi, un general de securitate lua niște documente așa importante și întocmea un proces-verbal într-o cârciumă?! El a vrut, de fapt, doar să-i fenteze pe descoperitori.
– De ce n-a predat însă iranianul direct toate actele găsite?
– Important e că a fost de bună credință. A încercat să le predea, dar habar n-avea cum să procedeze. El a susținut mereu că aceste acte trebuie să se întoarcă la poporul român. Nici n-ar fi vrut să i le dea falsului general, dar Attila a țipat la el, că e un om de încredere. Attila fiind corect, dar un prost! De-abia apoi a început scandalul și au anunțat Brigada de Crimă Organizată.
„Mass media încearcă acum să facă anumite interpretări ale evenimentelor de așa natură încât iranianul să nu mai primească despăgubiri. Acesta e interesul! Că n-a predat dosarul, că a vândut documente. Adevărul îl știu oamenii care trebuie să-l știe, conform legii!”
– Eugen Ungureanu, avocat
„Am dovezi că eu, personal, am predat documentele la BNR!”
Falsul general Adrian Vlad combate teoriile potrivit cărora documentele ar fi fost recuperate de autorități în urma unui flagrant delict, explicând:
„Le-am dus personal la BNR pe 8 august, în jurul orei 10 dimineața. Există martori, am și o carte de vizită a domnului Raicea, căruia i-am înmânat toate actele. Cine susține altceva trebuie să vină cu dovezi. Eu sunt cu sufletul împăcat și cu adevărul de partea mea, că am vrut dintotdeauna să predau actele intacte. Sunt un patriot!
Mi-a fost teamă ca iranianul sau Attila să nu pună dosarele pe foc sau să le facă dispărute. Oamenii de la DIICOT m-au abordat doar după ce lăsasem deja totul la BNR. S-a făcut apoi un proces-verbal de predare/primire la sediul DIICOT, dar nici până în ziua de azi eu n-am primit un exemplar!”.
CITEȘTE ȘI:
Ce se află în Tezaurul României evacuat la Moscova în Primul Război Mondial