de Justin Gafiuc și Cătălin Tolontan
Actele descoperite în mai 2018 și despre care publicul a aflat ieri vin în completarea unei istorii lungi și dureroase pentru România.
Gestul guvernatorilor BNR
Când Mugur Isărescu a preluat, în 1990, mandatul de guvernator de la Decebal Traian Urdea, ultimul guvernator comunist al Băncii Naționale, acesta din urmă l-a chemat pe tânărul economist de 41 de ani în biroul său.
Lui Urdea îi tremurau mâinile când a scos dosarul pe care i l-a înmânat lui Isărescu.
„Acesta este «dosarul Moscova 1», te rog să ai grijă de el și să duci mai departe, ca fiecare guvernator al Băncii Naționale a României, misiunea de a încerca recuperarea Tezaurului României de la Moscova”, i-a spus Urdea succesorului său.
Astăzi, la BNR se cercetează cu asiduitate „Dosarul Moscova 2”.
„Documentele sunt autentice și interesante”
Documentele găsite în dulapul de mobilă stil de la Brașov sunt „autentice și interesante”, cum au fost ele caracterizate de un om din BNR, cu discreția specifică instituției.
Ce e „Moscova 2”?
O completare, despre care n-a știut nimeni, a dosarului „Moscova 1”, un inventar în care apar atât aurul, cât și alte valori depozitate la BNR sau ale altor instituții, despre care se știa, dar și valori despre care se află abia acum că ar fi ajuns la Moscova.
Un dosar rămas necunoscut vreme de 80 de ani
De fapt, ceea ce se numește Tezaurul României de la Moscova, transportat în 1916 și 1917, se împarte, simplificând o lungă și importantă discuție istorică, în:
- Aurul, bijuteriile, numerar și alte valori depozitate de BNR.
- Valori, inclusiv tablouri și icoane, dar și alte lucruri prețioase, aparținând altor instituții din România.
Ambele categorii sunt inventariate în „Dosarul Moscova 1”.
„Dosarul Moscova 2”, cel descoperit întâmplător la Brașov, se analizează abia acum, dar, după primele estimări, diferențele apar, în primul rând, la valorile altor instituții, punctul 2 de mai sus.
Dosarul denumit azi „Moscova 2” a fost realizat la ordinul lui Ion Antonescu și urma să ajungă în capitala Rusiei odată cu armatele învingătoare germană și română.
Cum soarta războiului s-a schimbat, naziștii au fost învinși și dosarul s-a pierdut, misterios, reapărând abia după 80 de ani.
Actele au ajuns la BNR, spune Adrian Vlad, un autor de rubrică al revistei Poliției Române, „duse de mine”.
Omul de la BNR spune că „autoritățile ne-au ajutat să intrăm în posesia lor”.
Cele două versiuni nu se contrazic, pentru că Vlad spune că există un proces-verbal al predării documentelor la BNR chiar de el, întocmit pe 8 august 2018, moment în care DIICOT le-a lăsat la bancă pe cele care priveau BNR și le-a luat pe celelalte.
Libertatea va continua să studieze acest dosar.
Citește și:
Ce se află în Tezaurul României evacuat la Moscova în Primul Război Mondial
Mareșalul Ion Antonescu, condamnat la moarte pentru crime de război