Potrivit DNA, Dosarul OUG 13 și infracțiunile din el nu intră în sfera de acțiune a instituției și a fost transferat la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Procurorii DNA susțin faptul că probe și înscrisuri au fost distruse, motiv pentru care instituția și-a declinat competența. Dosarul va fi preluat de Parchetul ICCJ, pentru continuarea cercetărilor pentru favorizarea făptuitorului, fals intelectual, prezentarea de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi de probe.
Documentul despre care DNA susține că a fost distrus este un raport cu privire la OUG 13. De asemenea, procurorii susțin că un alt document a fost sustras.
Ana Birchall, ministru interimar al Justiției după demisia lui Florin Iordache și până la numirea lui Tudorel Toader, a spus că este prima dată când aude de noile acuzații ale DNA. „Nu știu, e pentru prima dată când aud așa ceva. Pentru mine, mandatul meu a fost aici să asigur buna funcționare administrativă a activității curente a Ministerului Justiției”, a spus Birchall.
Comunicatul DNA
”Analizând actele aflate la dosar, se constată că nu se poate reţine în prezenta cauză săvârşirea infracţiunii prev. de art.13 din Legea nr.78/2000 de către persoane ce deţin funcţii de conducere într-un partid politic, care şi-ar fi exercitat autoritatea sau influenţa politică în vederea adoptării, în seara zilei de 31.01.2017, a unei ordonanţe de urgenţă prin care au fost modificate codurile penal şi de procedură penală, cu scopul favorizării unor persoane urmărite penal sau judecate care, în felul acesta, ar fi beneficiat direct sau indirect de foloase necuvenite, deoarece actele de urmărire penală efectuate în cauză nu au confirmat săvârşirea vreunei fapte de natură penală.
Raportând prevederile care incriminează infracţiunea prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000, la datele rezultate în urma efectuării urmăririi penale, se constată că, nu au rezultat date sau indicii concrete care să conducă la concluzia săvârşirii unor infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie.
În urma analizării actelor de urmărire penală aflate la dosar, mai precis a declaraţiilor martorilor audiaţi în cauză, a documentelor ridicate şi a celorlalte probe, nu au rezultat indicii concrete în sensul celor sesizate în sesizarea ce a stat la baza înregistrării prezentului dosar.
Având în vedere că, din analiza actelor de urmărire penală, rezultă indicii cu privire la săvârşirea unor infracţiuni, respectiv:
– Favorizare a făptuitorului
– Prezentare cu rea-credință, de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului( prevăzută și sancționată de Legea 115/1999)
– Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri,
– Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri
– Fals intelectual,
şi întrucât aceste infracţiuni nu intră în sfera de competenţă de Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nefiind întrunite condiţiile specifice prevăzute în Legea nr.78/2000 republic. sau a OUG nr.43/2002, cu referire la aceste cinci infracțiuni cauza se va disjunge și se va declina spre soluționare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în comunicat.
Citește și: Grindeanu, la Bruxelles, despre Ordonanța 13: Dacă apar proteste, înseamnă că decizia ta nu a fost corectă
Liderul PSD Liviu Dragnea afirma, săptămâna trecută, că subiectul Ordonanței 13 este unul ”închis”, iar proiectul de aprobare a Ordonanței 13 va fi respins de Parlament, în cel mai scurt timp, pentru a nu da motive de interpretare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro