Pe 8 aprilie, procurorii ieșeni au deschis un dosar penal pentru infracţiunea de zădărnicirea bolilor, în cazul slujbei de Pomenire a morților, care a avut loc la o biserică din Iași, la sfârșitul lunii martie și la care au participat zeci de persoane. Slujba a avut loc la Biserica „Sfântul Nicolae Socola” din Iași, iar imaginile cu oamenii înghesuiți și fără măști de protecție a făcut înconjurul internetului.
Însă, la o lună după deschiderea dosarului penal, procurorii au clasat cazul.
”La data de 04.05.2020 a fost întocmită ordonanța de clasare, în cauza penală având ca obiect comiterea infracțiunii prevăzute de art. 352 Cod penal, constând în aceea că: la data de 21.03.2020, cu ocazia sărbătoririi Sâmbetei pomenirii morților, la biserica din mun. Iași, a avut loc o slujbă cu caracter religios în spațiu deschis, la care a participat un număr mare de persoane, existând suspiciunea de încălcare a măsurilor de prevedere instituite de Ordonanța militară nr. 1 din 2020. Urmare a cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că fapta nu are caracter penal,” se arată în comunicatul Parchetului, citat de ziarul de Iași.
În aprilie, procurorii au spus că la slujba de ”pomenire a morților” s-au încălcat prevederile ordonanțelor militare.
”La data de 21.03.2020, cu ocazia sărbătoririi Sâmbetei pomenirii morților, la biserica (…) din mun. Iași, a avut loc o slujbă cu caracter religios în spațiu deschis, la care a participat un număr mare de persoane, existând suspiciunea de încălcare a măsurilor de prevedere instituite de Ordonanța militară nr. 1 din 2020, constând în interzicerea organizării și desfășurării oricărui eveniment ce presupune participarea a peste 100 de persoane în spații deschise și luarea măsurilor pentru asigurarea distanței de cel puțin un metru între participanți”, spuneau atunci procurorii.
În prezent, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași se află în lucru 11 dosare penale având ca obiect comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.
„În două din aceste cauze s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, persoanele cercetate având calitate de suspect, sub aspectul comiterii infracțiunii prevăzute de art. 352 Cod penal, în celelalte cauze, urmărirea penală se efectuează în rem. Aceste cauze sunt instrumentate de organele de poliție competente, sub supravegherea procurorurilor desemnați,” se mai arată în comunicatul de presă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro