Conform comunicatului oficial, ancheta a stabilit că nu sunt probe care să susțină nici acuzația de tentativă de lovitură de stat, așa cum considera Jandarmeria Română, dar nici că ar fi fost o diversiune care să valideze reprimarea protestului, așa cum au declarat participanții.
Anchetatorii nu au găsit probe care să susțină atât acuzația Jandarmeriei Române de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale, protestul din 10 august fiind considerat unul legitim, cât și acuzațiile protestatarilor cum că jandarmii ar fi premeditat reprimarea protestului. La dosar au fost depuse peste 1.000 de plângeri de ambele părți și au fost audiate peste 1.600 de persoane.
Potrivit informațiilor oficiale, DIICOT a decis „clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale”.
Pe 10 august 2018, masive demonstrații antiguvernamentale s-au transformat în violențe fără precedent. Zeci de răniți au apărut atât în tabăra manifestanților, cât și în cea a forțelor de ordine. DIICOT a anchetat posibilele infracțiuni comise și a decis să claseze cazul.
„Sunt multe clarificări în Ordonanța de clasare, în Piața Victoriei au existat provocări și momente care au rămas în percepția opiniei publice altfel decât s-au întâmplat în realitate, însă infracțiunile pe care DIICOT le-a căutat nu au existat și de aceea ei au închis dosarul”, au declarat, săptămâna trecută, surse judiciare pentru Libertatea.
Singurele cercetări care vor continua vor fi cele referitoare la jandarmi ce au acționat cu o violență în afara legii. Potrivit informațiilor ziarului, soluțiile la toate cele trei dosare vor fi comunicate opiniei publice în săptămâna viitoare.