Judecata în dosarul lui George Scripcaru, cunoscut ca ”dosarul Termoficarea”, a început în februarie 2016 și s-a terminat pe 27 ianuarie 2020, după 48 de termene. Sentința a venit abia pe 24 aprilie, după nouă amânări ale instanței.

Judecătorii au decis achitarea lui George Sripcaru pentru
toate acuzațiile din dosar: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut
pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, luare de mită, instigare la tentativă
la abuz în serviciu.

Instanța i-a achitat și pe ceilalți șapte foști angajați ai Primăriei Brașov și pe cei patru administratori de firme judecați alături de primarul George Scripcaru. Printre cei acuzați în dosarul este și fostul viceprimar Adina Durbacă.

Acesta este al treilea dosar în care George Scripcaru a fost achitat, după dosarul ”Skoda” și cel al construcției ilegale din curtea Spitalului Județean Brașov.

Faptele din dosarul ”Termoficarea” sunt, potrivit procurorilor DNA, din perioada 2011-2012, când primarul George Scripcaru ar fi intervenit pentru atribuirea unui contract privind reţeaua de termoficare unei firme administrate de Călin Silviu Pop, deși societatea nu avea nici specialiștii, nici utilajele necesare pentru a face lucrările cerute.

Anchetatorii susțin că Scripcaru, în urma unei înțelegeri cu Mihai Ciprian David, fost director general al Hidroelectrica, și cu omul de afaceri Călin Silviu Pop, a determinat funcționari din Primăria Brașov și Consiliul Local, dar și angajați din societățile Cet SA și Tetkron SRL, aparținînd Primăriei, să încheie contracte și convenții cu firma lui Pop.

Societatea a primit contractul în valoare de aproape 6,2 milioane de lei pe 3 octombrie 2011, printr-o procedură formală de achiziții publice, susțin procurorii. Prin contract, firma lui Pop trebuia să realizeze interconexiunea rețelei de transport apă fierbinte în zona de nord a municipiului Brașov.

Atribuirea s-a făcut deși membrii comisiei de selecție a
ofertelor știau că societatea nu îndeplinea condițiile pentru a efectua
lucrările, pentru că nu avea nici personal specializat și nici utilaje, iar
angajații firmei nu mai făcuseră astfel de lucrări, scrie în rechizitoriul
procurorilor DNA.

În timpul derulării contractului, primarul a aprobat plăți pentru lucrări neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, în valoare de peste 1,9 milioane de lei.

În schimb, primarul ar fi primit de la omul de afaceri Călin Silviu Pop, printr-un intermediar, materiale electorale pentru alegerile locale din anul 2012, în valoare de aproximativ 400.000 lei. Printre acestea erau câteva mii de tricouri, șepci, pixuri, autocolante și pachete cu alimente pentru a fi date alegătorilor, susțin procurorii.

George Scripcaru este primar al Braşovului din 2004.

 
 

Urmărește-ne pe Google News