UPDATE ora 10:45. Procurorii DNA cer pedeapsa maxima pentru Dan Șova și medie pentru Victor Ponta, cu executare, în dosarul Turceni Rovinari, în care cei doi sunt judecați pentru fapte de corupție privind contracte de asistență juridică.
Condamnați pe inculpatul Dan Sova pentru fapta de spălare de bani. Pedepsele să fie orientate spre maximum iar pedeapsa finală să fie executată în regim de detenție.
Pentru Victor Ponta aplicați două pedepse pentru fals sub semnătură privată. Una din fapte are 16 acte materiale. Cele două fapte vizează nota explicativă dată în urma controlului fiscal din 2011. Falsul în formă continuată vizează 16 rapoarte întocmite la cabinetul de avocatura. Condamnați și pentru complicitate la evaziune fiscală în perioada 2007 2008.
Totodată și pentru fapta de spălare de bani. Pentru toate faptele aplicate pedepse orientate spre mediu dar pedeapsa finala cu executate. Acțiunea civilă a Complexului energetic: să plătească 2,7 milioane de lei, din care 1, 7 milioane de lei în solidar cu Dan Sova.
Confiscați de la Victor Ponta 261.000 de lei dintre care peste 180.000 bani dobândiți în perioada de activitate la cabinet iar cei peste 60.000 de lei reprezentând dreptul de folosință a autoturismului în cadrul activităţii de spălare de bani.
Astfel, atât procurorul DNA cât și apărătorii celor judecați vor prezenta judecătorilor argumentele pentru care, pe de-o parte inculpații ar trebuie condamnați, pe de altă parte aceștia ar trebuie să beneficieze de soluții de achitare sau de clemența magistraților.
Dosar judecat „la secret”, pledoarii „la liber”
Acest caz s-a judecat în cameră de consiliu încă de la debutul audierilor de martori, când judecătorii ICCJ au ridicat din oficiu această chestiune pe motiv că declarații ale unor martori au fost aduse în discuție în emisiuni televizate.
Președintele completului de judecată în dosarul Turceni-Rovinari a propus atunci audierea martorilor în ședință secretă, propunere agreată atât de procurorii anticorupție, cât și avocații lui Victor Ponta și Dan Şova.
Dezbaterile în dosarul Turceni-Rovinari au debutat în februarie 2016, iar procesul a avut peste 40 de termene întinse pe parcursul a mai bine de doi ani.
Dosarul „Turceni-Rovinari”
Dan Șova, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați ”Șova și Asociații”, a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.
În același dosar, fostul premier Victor Ponta este judecat pentru pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat. Dan Şova este acuzat în același dosar de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat „Victor-Viorel Ponta” a obținut de la SCA „Şova și Asociații” suma 181.439,98 de lei, pentru activități, care însă în realitate nu s-au efectuat. Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.