Dosarul a fost trimis de procurorii DNA în judecată din luna mai, a ajuns inițial la instanța supremă, unde judecătorul de cameră preliminară a decis, în aproximativ o lună, că nu are competența să judece cauza, pentru că Elena Udrea nu mai este parlamentar, iar Ioana Băsescu are calitatea de notar public, astfel că a trimis-o pentru soluționare la Curtea de Apel București.

După ce au primit dosarul, judecătorii de la Curtea de Apel București au stabilit, în 19 iulie, că dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009 nu trebuia să ajungă la ei, ci să rămână la ICCJ.

Conflictul de competență a ajuns astfel să fie soluționat de un complet de trei judecători al ICCJ, care va stabili, definitiv, dacă dosarul va rămâne la un judecător de cameră preliminară al instanței supreme sau al Curții de Apel București.

DNA vrea judecarea la Curtea de Apel București, avocații au opinii divergente

Procurorul DNA prezent la ședința de judecată de marți de la instanța supremă a susținut că nu trebuia ca dosarul să fie retrimis de la Curtea de Apel București la ICCJ și a solicitat ca această cauză să fie judecată de CAB.

Și avocații unora dintre inculpați au spus că dosarul nu trebuia să fie trimis pentru judecată instanței supreme. Mai mult, ei au susținut că hotărârea instanței supreme de declinare a cauzei la Curtea de Apel este definitivă și are caracter de regulator de competență, astfel că dosarul trebuie judecat de CAB.
Avocatul Elenei Udrea, Alexandru Chiciu, a susținut însă că ICCJ este instanța competentă să judece cauza. El a precizat că aprecierea judecătorului de cameră preliminară de la CAB a fost corectă și el a pus dosarul pe făgașul cel bun.

Avocatul lui Dan Andronic a arătat că exista opinii divergente în tabăra apărării, iar el apreciază că acest dosar trebuie judecat de Curtea de Apel București.

”Sunteți învestiți cu judecarea acestei situații de întrerupere a cursului justiției. Nu poate fi vorba nici de conflict negativ de competență, pentru că această situație apare doar între instanțe egale în grad, spre exemplu între două tribunale, judecătorii sau curți de apel, și nu între ICCJ și altă instanță. Conflictul este, de fapt, creat de judecătorul de cameră preliminară de la CAB, nefiind în prezența unui conflict sau o situație de întrerupere a cursului justiției”, a spus avocatul lui Andronic.

Ioana Băsescu și Dan Andronic au plecat de la ICCJ după încheierea ședinței de judecată, fiind așteptată soluționarea cauzei. Niciunul nu a vrut să spună ce crede despre faptul că dosarul este plimbat între Curtea de Apel București și ICCJ.

Situația nu este una inedită și nici nu reprezintă vreun pericol pentru cursul judecării acestui caz de corupție.

Pe 24 mai, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu, Dan Andronic, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon și Ioan Silviu Wagner, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.

În 18 iulie, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, definitiv, ridicarea controlului judiciar în cazul Ioanei Băsescu, astfel că aceasta poate părăsi ţara şi poate discuta cu martori sau inculpaţi din dosar. În cazul Elenei Udrea, judecătorii instanței supreme au decis menţinerea controlului judiciar pe durata judecării dosarului.

Urmărește-ne pe Google News