Jaderian a pledat vinovat și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA, fiind una dintre persoanele implicate în dosarul Unifarm care a recunoscut acuzațiile.
Ancheta s-a soldat cu trimiterea în judecată a fostului director al Unifarm, Adrian Ionel, pentru că ar fi pretins 760.000 de euro pentru a atribui un contract de furnizare de măsti sanitare și combinezoane.
Libanezul are termen de supraveghere de patru ani și trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile.
Alți doi inculpați au semnat acorduri de recunoaștere și au fost condamnați tot cu suspendare
Libanezul Jaderian, iranianul Alireza Yousefi Jouybari și turcul de etnie kurdă Memet Turan sunt cei trei afaceriști care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA în dosarul Unifarm și au fost condamnați la pedepse cu suspendarea executării. Jouybari a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pe 22 octombrie, a informat portalul instanțelor, iar Turan a primit aceeași pedeapsă pe 3 noiembrie.
Cazul pe scurt, conform rechizitoriului procurorilor:
- 2 martie 2020, afaceristul libanez Jaderian trebuia să stabilească detaliile unor importuri de legume, fasole, cartofi și ceapă cu turcul de etnie kurdă Memet Turan. În timpul discuțiilor, Memet Turan i-ar fi spus partenerului său că poate aduce măști de protecție din Turcia, în contextul pandemiei. Este momentul în care Jaderian ar fi arătat că îl cunoaște pe Adrian Ionel, șeful Unifarm, despre care credea inițial că este un lanț de farmacii, ulterior aflând că era, de fapt, o companie a statului.
- Pe 2 martie, seara, deja Jaderian îl contactează pe WhatsApp pe Adrian Ionel, căruia i-a spus că avea posibilitatea să importe măști de protecție împotriva COVID-19. “În decurs de două minute de la primul mesaj, deja s-a parafat o înțelegere”, notează DNA.
- Conform DNA, Jaderian și șeful Unifarm s-au întâlnit la “Bârlogul Lupului”, împrejurare în care au discutat și despre achiziționarea unor combinezoane de protecție. La acea întâlnire, Ionel ar fi pretins câte 2,5 euro pentru fiecare combinezon, respectiv 750.000 de euro și 10.000 de euro pentru măștile de protecție, bani pe care urma să îi primească după primirea mărfii și finalizarea contractului, în schimbul atribuirii contractului.
- Alireza Yousefi Jouybari a pus la dispoziție firma BSG Bussines Select SRL, unde era acționar, pentru realizarea tranzacției.
Potrivit
acuzațiilor DNA,
- în calitate de director general al Unifarm SA, Adrian Ionel ar fi pretins 760.000 de euro lui Jaderian, ce reprezenta BSG Bussines Select SRL, pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul SAR-CoV-2, 250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale.
- contractul ar fi fost încheiat cu BSG Bussines Select SRL, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cât și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.
- Cele 1.000.000 de măști livrate în prima tranșă Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale, ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract.
- Jaderian ar fi pretins de la reprezentanții BSG Bussines Select SRL, pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 de lei, adică un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm.
Pe 23 iunie,
Adrian Ionel a fost pus sub control judiciar pentru o
perioadă de 60 de zile de către DNA.
Despre achiziția Unifarm de la firma BSG Business Select, Libertatea a scris pe 21 martie. Subiectul a fost tratat și de Rise Project, care a publicat o anchetă despre această firmă pe 15 aprilie.
Libertatea a scris repetat, încă de la începutul pandemiei de COVID-19, despre afacerile directorului Adrian Ionel la Unifarm.
Totodată,
ziarul a scos la iveală și anterioarele nereguli ale lui Ionel, de după
Colectiv, sesizate de Corpul de Control, dar mușamalizate.