Un nou caz de „vaccinare la chiuvetă” a fost depistat de procurorii Direcției Generale Anticorupție. Este vorba despre nouă medici și asistente medicale de la Centrul de Vaccinare din Bocșa, județul Caraș-Severin. Aceștia primeau între 100 și 200 de euro pentru un certificat fals.
După perchezițiile făcute la Bocșa în dosarul în care este anchetată eliberarea de certificate false de vaccinare anti-COVID, au fost reținuți doi medici și cinci asistenți medicali.
Aceștia urmează să fie prezentați, astăzi, în fața magistraților, cu propunere de arestare preventivă. De asemenea, alți doi asistenți medicali de la centrul de vaccinare au fost plasați sub control judiciar.
Vaccinare fictivă cu Pfizer și cu Johnson&Johnson
Potrivit anchetatorilor, mai multe cadre medicale din cadrul Centrului de Vaccinare COVID-19 din orașul Bocșa „au simulat actul de vaccinare” şi au implementat personal sau au determinat registratorii să introducă în platforma electronică de vaccinare ROVACCINARE „datele mai multor persoane, atestând în mod nereal că acestea au fost vaccinate împotriva virusului Sars-Cov-2 cu serul Johnson & Johnson sau chiar Pfizer BioNTech”, se arată în comunicatul transmis marți de Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin.
Sumele oferite de clienți pentru obținerea unei adeverințe false de vaccinare variau între 100 și 200 de euro. Printre persoanele duse ieri la audieri se află și fostul director al Serviciului Județean de Ambulanță Caraș-Severin, medicul Adrian Truică.
În ultimele luni, vaccinarea la chiuvetă a devenit o practică des întâlnită în mai multe județe din țară. Numai la sfârșitul lunii august a anului trecut, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, anunța că ministerul a sesizat organele de cercetare penală în cazul a 370 de persoane care au încercat să obțină certificate de vaccinare în baza unor adeverințe posibil false.
De atunci, astfel de cazuri au avut loc în aproape toate județele din țară.
Șeful CNCAV: Medicii care practică „vaccinarea la chiuvetă” nu ar trebui să mai practice meseria asta
Legat de aceste cazuri, Valeriu Gheorghiță, coordonatul campaniei de vaccinare, spunea la mijlocul lunii ianuarie că medicii care se fac vinovaţi de „vaccinare la chiuvetă” fac un act care îi descalifică şi ar trebui să nu mai practice niciodată această profesie.
„Este complet descalificabil astfel de activitate, este jenant pentru corpul medical că trebuie să vedem şi astfel de situaţii, din păcate, pe care o parte puţină, din fericire, a colegilor noştri iată că o practică. Cred că un pic de onoare ar trebui în situaţia asta şi nu ar trebui să mai practici meseria asta după o astfel de situaţie, adică măcar atâta onoare să ai, să spui: nu sunt făcut pentru… am pierdut testul de onoare şi de deontologie profesională şi atunci mă las de activitatea asta”, spunea Valeriu Gheorghiță într-o emisiune la Digi24.
Cel mai mare caz de „vaccinare la chiuvetă” din România
Judecătorii de la Tribunalul Satu Mare au avizat la finalul lunii ianuarie primele acorduri de recunoaștere a vinovăției, pentru pedepse de închisoare cu suspendare, în cazul unor persoane implicate în cel mai mare caz de vaccinare la chiuvetă din România – cel de la centrul de vaccinare din Vama Petea.
Potrivit DNA, acolo ar fi fost eliberate, contra unor sume de bani, certificate de vaccinare pentru peste 3.500 de oameni, fără ca acestora să le fie administrat vaccinul anti-COVID.
Libertatea a scris despre cazul proprietarului unei pizzerii din Satu Mare că este unul dintre intermediarii vaccinărilor fictive de la centrul din Vama Petea. Bărbatul a fost dat de gol de o agendă în care contabiliza cu acuratețe șpăgile primite și modul în care împărțea sumele cu cadrele medicale. A recunoscut faptele și a fost condamnat: trei ani de închisoare cu suspendare.
Rețeaua a fost descoperită după ce pacienți cu COVID-19 care au ajuns în spital au recunoscut că, deși aveau certificate de vaccinare, nu au fost vaccinați.