Astfel, contribuabilii mari și mijlocii au la dispoziție până la 1 septembrie pentru a introduce case de marcat electronice în magazine. În schimb, termenul limită penru contribuabilii mici este de 1 noiembrie, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.
„Ministerul Finanţelor Publice pune în dezbatere un proiect de act normativ pentru suspendarea aplicării unor dispoziţii şi prelungirea unui termen prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică”, precizează Ministerul Finanțelor.
Autoritățile au decis să amâne cu trei luni aplicarea de amenzi celor care nu s-au dotat cu noile aparate de marcat electrorice pentru a „a permite operatorilor economici să achiziţioneze, să fiscalizeze şi să testeze aparatele de marcat cu jurnal electronic”.
Pentru a nu fi sancționați, contribualilii mari sau mijlocii își pot dota magazinele cu case de marcat până la 1 septembrie, în loc de 1 iunie 2018. În cazul contribuabililor mici, amenzile se vor aplica de la 1 noiembrie 2018, în loc de 1 august 2018.
„De asemenea, se amână cu trei luni, până la 1 noiembrie 2018, aplicarea sancţiunii prevăzută de lege pentru comercializarea de către distribuitorii autorizaţi a vechilor aparate de marcat, astfel încât, dacă va fi cazul, operatorii economici care îşi deschid noi afaceri sau puncte de lucru să poată achiziţiona un aparat de marcat, în caz contrar aceştia riscând blocarea activităţii”, precizează ministerul.
„Totodată, se prelungeşte cu trei luni, până la data de 31 octombrie 2018, termenul limită până la care îşi menţin valabilitatea avizele/autorizaţiile privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu rolă jurnal, termenul în vigoare fiind 31 iulie 2018”, arată comunicatul.
Autoritatea menţionează că în perioada de graţie, organele de control urmează să realizeze acţiuni cu caracter preventiv şi de îndrumare.
Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, promovarea actului normativ este determinată în principal de întârzierile producătorilor şi distribuitorilor în pregătirea prototipurilor de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic şi, implicit, de întârzierile în depunerea acestora împreună cu documentaţia aferentă pentru avizare tehnică la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică, procesele de implementare a noilor aparate de marcat, ulterioare avizării tehnice a prototipurilor, respectiv autorizarea distribuitorilor, producţia noilor modele, aprovizionarea distribuitorilor, achiziţia aparatelor de marcat şi fiscalizarea acestora, care necesită mai mult timp şi fac imposibilă punerea pe piaţă a aparatelor de marcat până la termenele prevăzute de lege pentru dotarea operatorilor economici.
Un alt motiv pentru care Ministerul acordă prelungiri este posibilitatea punerii în pericol a activităţii operatorilor economici, în condiţiile în care prevederea legală în vigoare le interzice începând cu 1 iunie, respectiv 1 august, să utilizeze actualele case de marcat, iar aceştia nu pot, din motive care nu le sunt imputabile, să se doteze cu noile aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic riscând în plus şi aplicarea unor sancţiuni drastice.
EXCLUSIV/Plecată din România de 33 de ani, Carmen Kondily are grijă de sănătatea grecilor de pe insula Samos