Doi prieteni piloți, unul de 50, celălalt de 60 de ani, au decolat de pe aerodromul Raron, din sudul Elveției, cu destinația Birrfeld, în nord. Cei doi pasageri voiau să fotografieze din interior cealaltă aeronavă, cu apusul pe fundal! Piloții, care mai făcuseră astfel de zboruri „speciale”, s-au ciocnit, însă la înălțime. Printr-un noroc incredibil, piloții și pasagerii au supraviețuit accidentului.

După 8 luni, Comitetului elvețian de Investigare a Securității Aviatice a prezentat raportul incidentului.

„Piloții au convenit să se ajungă din urmă și apoi să zboare împreună. Era de datoria pilotului aeronavei din spate să asigure o distanță suficientă”, se arată în raport. 

Unul dintre avioanele implicate în accident
Sursa foto: Aargauer Zeitung

La început, totul a decurs conform planului și au fost făcute o serie de fotografii din celălalt aparat de zbor. La un moment dat, în timp ce o aeronavă și-a menținut direcția, cealaltă s-a apropiat din spate, din dreapta, și s-a poziționat mai jos. Avioanele ajunseseră la doar 30 de metri.

Întrucât una dintre aeronave urma să fie fotografiată „în lumina apusului”, al doilea pilot a efectuat o altă manevră, pentru a schimba partea. Dar a pierdut contactul vizual și avioanele s-au ciocnit.

Accidentul a fost complet neașteptat, iar aparatele au suferit avarii grave, însă ambele au rămas controlabile.

Unul dintre avioanele implicate în accident
Sursa foto: Aargauer Zeitung

Piloții au făcut o aterizare de urgență pe un aerodromul militar din apropiere. Din cauza defecțiunii motorului, unul dintre avioane nu a mai ajuns până la pistă și s-a oprit pe un câmp acoperit cu zăpadă din apropiere.

Urmărește-ne pe Google News