Update – 4 octombrie: Bilanțul deceselor confirmate de autorități pe insula indoneziană Sulawesi, în urma puternicului cutremur de săptămâna trecută și a tsunamiului care i-a urmat, a crescut la 1.424 de morți, conform unui anunț publicat joi agenția națională pentru gestionarea dezastrelor.
Aproximativ 2.550 de persoane au suferit leziuni grave după producerea a două seisme, vinerea trecută. Dintre acestea, cel mai puternic a avut magnitudinea de 7,5 și a declanșat un tsunami.
Autoritățile depun în continuare eforturi pentru a-i găsi și ajuta pe supraviețuitori.
”Ne aşteptăm ca numărul (victimelor) să crească în continuare”, a declarat miercuri Nugroho. Bilanțul anterior arăta că există 1.407 morți.
Până în prezent, 1.411 de persoane decedate în urma dezastrului au fost îngropate în gropi comune și în cimitirele publice, a indicat șeful comandamentului comun de răspuns la tsunami din provincia Sulawesi, Tipopan Aritonang. El a mai adăugat că înhumările au fost realizate în mod adecvat.
Până în prezent, cel puțin 26 de țări și-au oferit ajutorul, iar președintele indonezian Joko Widodo a autorizat luni primirea ajutoarelor.
UPDATE – 3 octombrie: Cel puțin 1.407 persoane au murit și alte sunt în continuare dispărute în urma cutremurului de 7,5 grade, urmat de tsunami, care a afectat insula Sualwesi, au anunțat autoritățile indoneziene.
Aproximativ 2.500 de oameni au fost internați în spital cu răni grave, iar peste 61.000 de persoane au fost obligate să lase totul în urmă și să-și părăsească locuințele din orașul Palu, cel mai afectat de seismul uriaș.
Reprezentații Crucii Roșii au spus că, în total, peste 1,6 milioane de oameni de pe insulă au fost afectați.
ONU susține că cel puțin 200.000 de persoane au nevoie urgentă de ajutor. Supraviețuitorii se confruntă cu lipsă de apă potabilă, mâncare și electricitate. De asemenea, rutele de transport au fost complet distruse, lucru care face operațiunea de salvare și mai dificilă.
UPDATE – 2 octombrie: Ultimul bilanț al catastrofei naturale din Indonezia arată că cel puțin 1,234 de oameni au decedat, numărul crescând față de cel oferit luni de autorități, când au numărat 844 de morți.
În urma cutremurului cu magnitudinea de 7.5 pe Richter, mai multe valuri de tsunami, înalte de 6 metri, au făcut ravagii în micul oraș Palu, aflat pe coasta de vest al insulei Sulawesi.
Agenția Al Jazeera arată că oamenii supraviețuitorii au nevoie neapărat de ajutor din străinătate: ”Ofițeri de poliție, salvatori și medici, toți au fost devenit victime ale dezastrului. În acest moment este nevoie de curățarea drumurilor pentru a permite primirea ajutorului”.
Salvatorii nu au ajuns încă în multe locuri afectate, ceea ce poate însemna că numărul oamenilor morți poate fi, de fapt, mult mai mare. Specialiștii susțin că ar putea dura săptămâni până când autoritățile vor putea trage un bilanț final.
UPDATE – 1 octombrie: Bilanțul victimelor cutremurului urmat de un tsunami, care a afectat insula indoneziană Sulawesi, a crescut la peste 844 de morți duminică. Supraviețuitorii trec acum printr-un coșmar. Nu au apă, hrană, iar mulți dintre ei nu mai știu nimic despre rudele lor. Totodată, magazinele de pe insulă au fost jefuite, ceea ce a contribuit la starea de haos general care s-a instalat, scrie BBC.
În același timp, autoritățile din Indonezia au înregistrat și peste 500 de răniți, iar mulți alții sunt dați dispăruți. La aproape 48 de ore după ce valul seismic de 6 metri a lovit insula, indonezienii încă mai caută victime sub dărâmături. Nici la trei zile după dezastru, autoritățile nu pot cunoaște amploarea pagubelor.
UPDATE – 30 septembrie: Bilanţul cutremurului urmat de tsunami, fenomene produse vineri în insula indoneziană Sulawesi, a ajuns duminică la 832 de morţi pe măsură ce echipele de salvatori au reuşit să scoată noi victime dintre ruinele localităților lovite de dezastru, relatează Agerpres. În total, peste 1.6 milioane de oameni au fost afectați.
„Este foarte greu”, a declarat pentru AFP Risa Kusuma, o femeie în vârstă de 35 de ani care îşi ţinea în braţe băieţelul internat cu stare febrilă într-un centru de refugiaţi din Palu. „Ambulanţa aduce în fiecare minut alte trupuri”, a mai spus ea adăugând că „nu prea mai este apă şi peste tot magazinele sunt prădate”.
Cel mai recent bilanţ, care indică 832 de morţi, este furnizat de responsabilul agenţiei pentru gestionarea dezastrelor, citat de Antara. Numărul ar putea creşte pe măsură ce noi informaţii sosesc din zona afectată vineri de un seism cu magnitudinea 7,5 şi apoi de un tsunami.
Majoritatea victimelor au fost identificate în Palu, o aglomerare de 350.000 de locuitori situată pe coasta de vest a Sulawesi. Autorităţile şi organizaţiile non-guvernamentale şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la situaţia regiunii Donggala, situată spre nord, afectată la rândul său de fenomenele naturale.
Spitalele, dintre care unele au fost distruse, se luptă să facă faţă afluxului de victime, iar numeroşi răniţi primesc îngrijiri medicale sub cerul liber.
Vicepreşedintele indonezian, Jusuf Kalla, a declarat că bilanţul victimelor ar putea ajunge la ”una sau mai multe mii”, afirmaţii bazate pe dezastrele anterioare.
UPDATE, 29 septembrie: Seismul a fost urmat de un tsunami. 384 de oameni au murit în orașul Palu, din insula Celebes, potrivit unui prim bilanț difuzat de agenția ce gestionează catastrofele. Numărul victimelor ar putea crește rapid, scrie The Washington Post.
”Credem că zeci sau sute (de victime) nu au fost încă scoase de sub dărâmături. Principalul centru comercial din Palu (…) s-a prăbuşit. ”Hotelul Rua-Rua (…) s-a prăbuşit, el avea 80 de camere dintre care 76 erau ocupate”, a explicat purtătorul de cuvânt Sutopo Purwo Nugroho, de la agenția menționată anterior.
Un cutremur de pământ cu magnitudinea de 6,1 grade s-a produs vineri în insula Sulawesi din nordul Indoneziei.
Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), care înregistrează activitatea seismică din întreaga lume, a situat epicentrul la o adâncime de 18 kilometri şi la 30,5 kilometri nord de localitatea Donggala, potrivit datelor provizorii.
Al doilea cutremur de amploare, cu magnitudinea de 7,7, s-a produs vineri în largul aceleiași insule, la câteva ore după primul.
Numeroase clădiri au fost distruse după seismul produs vineri pe insula Sulawesi din centrul Indoneziei, potrivit autorităţilor locale, care nu au oferit însă informaţii despre existenţa unor eventuale victime omeneşti. Un tsunami a fost înregistrat în oraşul Palu, informează AFP citat de Agerpres.
„Am primit informaţii potrivit cărora mai multe clădiri au fost distruse în urma cutremurului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei de gestionare a catastrofelor naturale din Indonezia, Sutopo Purwo Nugroho. „Rezidenţii au intrat în panică şi au fugit din locuinţele lor”, a adăugat el.
Imaginile prezentate de aceeaşi agenţie arată un centru comercial grav avariat în oraşul Palu, cel puţin un etaj al clădirii fiind prăbuşit. Alte fotografii stau mărturie pentru distrugerile importante suferite de multe clădiri, prezentând însă şi şosele şi trotuare fisurate.
Mişcarea telurică a fost urmată de declanşarea unei alerte pentru tsunami, ridicată de autorităţi la scurt timp
Agenţia de meteorologie din Indonezia a emis o alertă de tsunami pentru locuitorii din provinciile situate în centrul şi vestul Sulawesi, cerându-le rezidenţilor să se refugieze în zonele mai înalte.
Cel puţin 557 de persoane au murit şi alte 400.000 au fost relocate în urma celor patru seisme cu magnitudini cuprinse între 6,3 şi 6,9 grade care s-au produs în insula Lombok între 29 iulie şi 19 august vara acesta.
Cel mai mare cutremur înregistrat în Indonezia a avut loc în 2004 în insula Sumatra şi a fost atât de puternic încât a provocat un tsunami care a ucis 280.000 de persoane şi a afectat zeci de localităţi de la malul Oceanul Indian, majoritatea indoneziene.
Indonezia este situată în aşa numitul Cerc de Foc al Pacificului, o zonă de mare activitate seismică şi vulcanică unde se înregistrează anual circa 7.000 de cutremure, majoritatea moderate, scrie Agerpres.
FOTO: EPA
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!