Cele două apartamente au fost plătite în proporție de 40 la sută cu monede virtuale, iar restul sumei a fost achitat în euro, relatează Digi24.ro. Cumpărătorii spun că aveau de mai mult timp conturi de economisire în aur la o firmă din Germania, de unde au primit monede virtuale pe care le-au valorificat.
„Am mai dat cash 26.000-27.000 de euro, diferența până la 45 a fost plătită cu ilcoin la cursul zilei. Vreau să amintesc de un director de bancă din Germania care spunea că în cel mult zece ani nu vor mai exista bani fizici, astfel am ales să achiziționăm, să tranzacționăm produse și servicii cu astfel de monede”, a declarat Dorel Oltean, cumpărător, pentru sursa citată.
Aceeași firmă și-a lansat și în România o platformă, în februarie.
„Cunosc moneda din septembrie, am văzut că sunt potențiali cumpărători de apartamente care dețin această monedă și am decis să fac această vânzare. Cu cât ajunge la mai multe persoane această monedă, va crește valoarea ei”, spune Aurel Ignat, constructor.
Există riscuri pentru că moneda nu este încă reglementată
În România, tranzacțiile cu monede virtuale par a fi o noutate, însă acestea sunt destul de frecente în străinătate.
„În 2016, era undeva la 50 de cenți, iar astăzi este 1,24 euro . Prețul are legătură doar cu cererea și oferta. Cu cât este cererea mai mare, cu atât prețul automat crește”, a explicat Okos Levente, deținător de monedă Ilcoin.
Tranzacția de la Cluj a fost realizată în prezența unui notar. Moneda nu este reglementată în vreun fel, de aceea riscurilor pot apărea în orice moment.
„Banca Naţională vine și ne spune că nu este nici valută, nici leu. Nu avem legislație, totuși sunt firme private care își asumă riscul înregistrarea pe cont propriu. Riscurile sunt legate de faptul că nu este reglementat, nu avem supraveghere, nu se știe de unde provin banii”, afirmă Cecilia Ianachis – expert contabil .
În urmă cu doi ani, un arădean a făcut o tranzacție asemănătoare, însă cu M-coin.