Liberalul Mihai Țurcanu a ajuns la conducerea DSVSA Botoșani în august 2020, după ce fosta directoare decedase. El fusese europarlamentar liberal și fost președinte al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Notate cu 2,25 pentru că au refuzat să dedice o licitație unei „firme de partid”
Fostul europarlamentar PNL Mihai Țurcanu este în prezent director al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani | Foto: Facebook

Două firme participă la o licitație de 600.000 de euro

Un an mai târziu, în toamna anului 2021, DSVSA Botoșani avea să inițieze demersurile pentru una dintre cele mai scumpe achiziții publice derulate de instituție. Aproape 600.000 de euro urmau să fie puși la bătaie pentru  achiziționarea a 100.000 de truse  pentru recoltarea de trunchi cerebral din țesuturile nervoase la ovine și bovine. „O investiție strategică”, susține Țurcanu.  

La licitația deschisă s-au înscris două firme din județul Ilfov: Eurovet Lab, o societate cu activitate de 12 ani în domeniul pharma și Global One Management, o firmă cu profil de catering, organizare evenimente și imobiliare, susținută de o societate de protecție și pază, AEK Security Division. 

La nivelul DSVSA Botoșani a fost desemnată o comisie de evaluare. Membri în comisie au fost șefa Serviciului economic și administrativ, consiliera responsabilă de achiziții și un medic veterinar din cadrul Serviciului de catagrafiere, înregistrare și evidență informatizată. 

Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”
Recomandări
Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”
Notate cu 2,25 pentru că au refuzat să dedice o licitație unei „firme de partid”
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani

Potrivit legii, directorul instituției nu poate face parte din comisia de evaluare, fiind considerat conflict de interese, ca atare nu are voie să se implice în activitatea comisiei de evaluare a ofertelor. Mihai Țurcanu susține că nici nu s-a implicat. Colegii și, mai apoi, procurorii spun altceva. 

Libertatea a consultat elemente din dosarul judiciar, care a ajuns public. Cum a ajuns public? Odată cu judecarea contestației făcute de director la controlul judiciar solicitat de DNA. Instanța a respins contestația și Țurcanu a rămas în control judiciar.

Presiuni pentru „firma de partid”

„Directorul executiv Țurcanu i-a mărturisit martorei (una dintre denunțătoare – n.r.) că i s-a promis un procent de 15% din valoarea totală a contractului (2.974.405 lei cu TVA) pentru atribuirea preferențială a acestuia, întrucât «oamenii doresc să intre pe piață», menționând că denunțătoarei nu trebuie să-i fie frică, întrucât este o firmă «de partid», iar el este susținut de mai mulți lideri de partid de la nivel central. Cu această ocazie, Țurcanu Mihai a mai precizat că suma de bani pe care o va primi în urma atribuirii contractului îl va ajuta să acceadă în funcția de președinte al ANSVSA, promițându-i denunțătoarei că o va sprijini să ocupe funcția de director economic în cadrul ANSVSA pentru ajutorul acordat, pentru «a face echipă cu el»”, scrie în extrasul hotărârii de respingere a plângerii controlului judiciar de la Tribunalul Botoșani.

Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal
Recomandări
Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal

Potrivit DNA, în momentul care au simțit presiunile directorului, șefa serviciului economic și consiliera responsabilă de achiziții au decis să-l înregistreze cu telefoanele mobile, pentru a se proteja. 

„Cum să anulez dacă celălalt îi corect?”. „Vedem noi”, a zis directorul

Într-una dintre discuțiile înregistrate de martora-denunțătoare, directorul Țurcanu face referiri la firma pe care și-o dorea câștigătoare, afirmând că este o firmă puternică, cu importante resurse financiare, dar dezavantajul este că nu avea experiență.  Într-o altă discuție înregistrată, purtată cu șefa serviciului economic, Țurcanu îi aduce la cunoștință că în perioada următoare, firma Global va formula o solicitare de clarificare în legătură cu anumite condiții legate de achiziție. Lucru care s-a și întâmplat. „Împrejurare ce denotă că directorul executiv Țurcanu Mihai era într-o comunicare permanentă cu reprezentanții acestui operator economic”, subliniază DNA.

Potrivit anchetatorilor, Țurcanu i-a solicitat șefei serviciului economic și administrativ să elimine condiția referitoare la experiența în domeniu, „poziționându-se ferm pentru anularea licitației în situația în care SC Global One Management SRL nu va adjudeca achiziția, menționând că va găsi el motive dacă va fi cazul”. 

Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță
Recomandări
Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță

„Cum să anulez dacă celălalt îi corect?”, a întrebat șefa serviciului economic. „Vedem noi”, i-a replicat Țurcanu.  

DNA: Directorul voia să o scoată din comisia de achiziții pe responsabila de achiziții

Directorul i-a transmis că firma a înregistrat cheltuieli semnificative cu prilejul transferurilor bancare realizate pentru a îndeplini în mod artificial condiția referitoare la cifra de afaceri. În timpul discuției, directorul s-a îndepărtat spre fereastră pentru a fi acoperit de zgomotul de afară, spunând că nu dorește „să-l asculte ăștia”. 

Potrivit DNA, directorul Țurcanu încerca să o atragă pe șefa serviciului economic de partea lui, la un moment dat întrebând-o pe aceasta dacă este obligatoriu ca din comisie să facă parte consiliera responsabilă cu achizițiile, pe care o considera ostilă, dacă poate fi „înlocuită”, pentru a putea „merge la sigur”. Schimbarea nu a fost posibilă.

Înainte de desemnarea ofertei câștigătoare, directorul DSVSA Botoșani a organizat o ședință cu membrii Comisiei de evaluare a ofertelor. Era o situație fără precedent, până atunci la nicio altă licitație organizată de instituție nefiind organizate ședințe între conducere și comisia de evaluare. 

„Se înțelegea cu claritatea că era animat de un interes, la un moment dat, chiar unul din membrii comisiei întrebându-l în mod direct dacă are pe cineva interesat de câștigarea licitației, având în vedere modul în care adresa întrebări în legătură cu caracteristicile pe care trebuia să le aibă trusa prezentată cu titlu de mostră de către ofertanți. De asemenea, era vizibil faptul că președinta comisiei susținea interesele directorului executiv, având aceleași «nelămuriri», deși condițiile referitoare la trusele prezentate de ofertanți erau stipulate foarte clar în caietul de sarcini”, a declarat la audieri consiliera responsabilă cu achizițiile.

Președinta comisiei: „Nu doarme el liniștit în locul meu”

În urma evaluării celor două oferte, comisia a declarat câștigătoare societatea Eurovet Lab, cealaltă firmă fiind descalificată pentru „neîndeplinirea unor criterii obligatorii prevăzute în caietul de sarcini”, precum și pentru „neconformități constatate în ceea ce privește mostrele de produse prezentate”. Inclusiv președinta comisiei a ajuns la un consens cu celelalte două membre ale forului de evaluare, deși se temea de eventuale represalii din partea directorului. „Am să ies ca o găină flocăită din licitația asta”, le-a transmis președinta, resemnată totuși că „nu doarme el (făcând referire la directorul instituției) liniștit în locul meu”.

Aceasta le-a spus colegelor din comisia de evaluare că „a auzit de la partid” că directorul ar fi primit, în avans, o sumă foarte mare de bani de la societatea Global One Management pentru a-și asigura adjudecarea licitației. Și din acest motiv se fac presiuni foarte mari asupra sa pentru a anula cât mai urgent licitația și a organiza o alta care să fie adjudecată de această firmă. „De asta el îi așa disperat”, s-a confesat președinta comisiei de evaluare.

„Am fost făcut ca la Nufărul”

După adjudecarea licitației de către firma Eurovet Lab, potrivit funcționarelor denunțătoare, atitudinea directorului Mihai Țurcanu s-a schimbat radical, dorind cu orice preț anularea licitației. 

Ulterior descalificării ofertei societății Global One Management, directorul Țurcanu i-a reproșat șefei Serviciului economic și administrativ că „nu ai făcut nimic acolo” și că „am fost făcut ca la Nufărul”. Discuția a fost înregistrată.

După adjudecarea licitației, firma câștigătoare a solicitat DSVSA Botoșani transmiterea contractului de furnizare prin curier poștal, la sediul societății, în vederea semnării și, ulterior, returnării documentului. Directorul Țurcanu s-a interesat dacă neprezentarea la sediul instituției nu poate reprezenta un motiv de descalificare. Nu a fost. Nu era prima dată că societățile care câștigau oferte transmiteau prin curier documentele semnate. 

Planifică să dea înapoi marfa, ca neconformă

Potrivit DNA, după ce a ratat această „oportunitate”, directorul Țurcanu a recurs la o ultimă „stratagemă” pentru atingerea scopului său: „invocarea formală a unor motive de pretinsă neconformitate a produselor ce urmau a fi livrate de societatea care a adjudecat în mod legal licitația, cu scopul de a împiedica executarea contractului astfel obținut”.

Deși la nivelul instituției funcționa încă din 2020 o comisie de recepție a produselor, Mihai Țurcanu a constituit o altă comisie de recepție în care s-a autodesemnat, hotărârea nefiind comunicată Serviciului economic și administrativ. 

Pe 10 decembrie 2021, societatea care a câștigat licitația a livrat cele 100.000 de truse de prelevare probe la DSVSA Botoșani. A urmat o harababură. Directorul Țurcanu era în concediu de odihnă. Inițial, comisia înființată în 2020 a dorit să recepționeze marfa, însă directorul adjunct, rămas la conducerea instituției, a anunțat existența celei de-a doua comisii din care făcea parte Mihai Țurcanu, care a fost anunțat de sosirea produselor. La solicitarea acestuia, adjunctul a făcut solicitare la ANSVSA de rechemare la lucru a directorului Țurcanu, însă solicitarea a fost respinsă. 

Comisia de verificare îl are în frunte pe director

Săptămâna următoare, când a revenit în instituție, directorul Mihai Țurcanu a înființat o nouă comisie, de verificare privind recepția finală (calitativă) din care făcea parte. Invocând o serie de neconformități calitative, a refuzat confirmarea produselor furnizate și a plății. 

În luna ianuarie, societatea care a câștigat licitația a ridicat produsele de la sediul DSVSA. Între timp, membrii comisiei care o desemnase câștigătoare și care recepționase marfa au fost trimiși în comisia de disciplină. 

Cele două funcționare care nu au cedat presiunilor au depus denunțuri la DNA, reclamând abuzurile directorului. Au relatat cele întâmplate și au atașat înregistrările pe care le realizaseră cu telefoanele mobile. Procurorii anticorupție au primit de la judecător acceptul de a-l pune pe Țurcanu sub monitorizare. 

La începutul anului 2022 urma evaluarea activității profesionale a angajaților din instituție pentru anul 2021. Cele două subordonate „ostile”, șefa serviciului economic și consiliera responsabilă cu achizițiile, au primit cele mai mici calificative dintre toți angajații DSVSA Botoșani. Au fost notate cu 2,25. 

Calificativul nesatisfăcător atrăgea în mod automat desfacerea contractului de muncă. Până atunci, amândouă au fost evaluate an de an cu calificativ maxim. 

Directorul, pus sub acuzare

În luna mai 2022, DNA a descins la Botoșani. Directorul Țurcanu a fost plasat sub control judiciar, fiind acuzat de abuz în serviciu, delapidare și fals intelectual. 

Pe lângă presiunile legate de licitația de 600.000 de euro, Mihai Țurcanu este acuzat și că a plătit 130.000 de lei societății fostei soții a liderului PNL Botoșani, deputatul Costel Șoptică, pentru o achiziție de mobilier, însă banii au fost plătiți fără a fi livrate toate produsele. 

De asemenea, lui Țurcanu i s-a imputat că a luat un generator din cadrul DSVSA și l-a dus la ferma pe care acesta o deține. Ulterior, după declanșarea cercetărilor, generatorul a fost adus înapoi prin intermediul șoferului instituției. 

La DNA, Mihai Țurcanu s-a prevalat de dreptul la tăcere. A contestat măsura controlului judiciar. În fața judecătorului de drepturi și libertăți a invocat că el nu a făcut altceva decât să oprească abuzurile şi ilegalităţile pe care le făceau de peste 10 ani. Despre cele două funcționare care l-au denunțat a afirmat că „aveau lacune foarte mari în activitate”.

„Nu am vrut să fiu părtaș la o neconformitate”

Libertatea l-a contactat pe Mihai Țurcanu. Inițial, acesta a refuzat să vorbească.

„Recomandarea este să nu declar nimic, pentru că se poate interpreta că divulg documente din dosar și atunci aș putea fi acuzat de chestiuni care îmi pot dăuna. În perioada aceasta de cercetare și anchetă penală am anumite interdicții, cât sunt sub control judiciar, să nu iau legătura cu 27 sau 28 de persoane, și atunci orice declarații, din câte mi-au spus avocații, s-ar putea să fie interpretate într-un mod care să îmi dăuneze mie în fața celor de la DNA care mă acuză”, a declarat Țurcanu. 

Ulterior, „pentru a se înțelege contextul”, a răspuns la întrebări. 

Țurcanu susține că „nu am dorit altceva decât să apăr banii publici” și că venirea sa la conducerea DNA a deranjat anumite grupuri de interese. A invocat că și-a trimis colegele în comisia de disciplină pentru că nu a dorit să se ducă cu jalba în proțap la DNA. Că a acționat cu teamă de DNA, pentru că era o achiziție foarte mare. „Erau bani europeni și știu cine și cum verifică aceste sume venite de la Bruxelles. Chiar nu am vrut să fiu părtaș la o neconformitate de produse”, a declarat, pentru Libertatea, Mihai Țurcanu.

El a mai spus și că „la DSVSA Botoșani se făceau achiziții de cel puțin patru ori mai scumpe decât prețul de pe piață de fiecare dată”.

Continuarea, în episodul următor din Libertatea. 

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (1)

agee   •   13.07.2022, 15:07

Clasic deja

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Știrileprotv.ro
VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce trebuie să pui pe rafturile de pe ușa frigiderului. Experții au dezvăluit cum să ții alimentele la rece, ca să reziste cât mai mult timp
FANATIK.RO
Ce trebuie să pui pe rafturile de pe ușa frigiderului. Experții au dezvăluit cum să ții alimentele la rece, ca să reziste cât mai mult timp
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
Elle.ro
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Top 10 declaraţii controversate ale lui Călin Georgescu: "Aia a fost o manipulare, cu mersul omului pe lună"
Observatornews.ro
Top 10 declaraţii controversate ale lui Călin Georgescu: "Aia a fost o manipulare, cu mersul omului pe lună"
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI