În timp ce găurile negre sunt invizibile față de golul întunecat al spațiului, acestea două strălucesc puternic pe măsură ce gazul și praful cu care se hrănesc sunt accelerate și încălzite la temperaturi ridicate. Ambele obiecte cerești, care se învârt unul în jurul celuilalt, sunt cunoscute ca nuclee galactice active.

Aceste găuri negre sunt cea mai apropiată pereche detectată în universul local prin observații cu mai multe lungimi de undă, vizibile și cu raze X. Deși oamenii de știință au deja câteva zeci de astfel de găuri negre „duble”, distanțele lor sunt în general mult mai mari decât cele găsite în galaxia bogată în gaze MCG-03-34-64.

Astronomii cred că astfel de găuri negre binare au fost probabil mai frecvente în universul timpuriu, când fuziunile galaxiilor erau mai frecvente.

Noua descoperire permite oamenilor de știință să privească mai bine acest fenomen interesant, situat la o distanță de aproximativ 800 de milioane de ani lumină de noi.

O apariție neobișnuită

De fapt, oamenii de știință nu se așteptau să vadă acest lucru. Imaginile de înaltă rezoluție realizate de Hubble au dezvăluit trei explozii de difracție optică în interiorul galaxiei părinte. Acest lucru a indicat că o concentrație mare de gaz strălucitor a fost observată într-o zonă foarte mică.

„Nu ne așteptam să vedem așa ceva”, au spus oamenii de știință. „Acest tip de apariție nu este un fenomen comun în universul din apropiere și ne spune că ceva se întâmplă în interiorul galaxiei”.

Echipa a examinat aceeași galaxie în lumină cu raze X folosind observatorul Chandra pentru a afla ce se întâmplă.

„Când ne-am uitat la MCG-03-34-64 în intervalul de raze X, am văzut două surse puternice separate de radiație de înaltă energie care coincid cu punctele optice strălucitoare ale luminii pe care le-am văzut cu Hubble”, a spus echipa.

„Am pus aceste fragmente împreună și am ajuns la concluzia că probabil ne uităm la două găuri negre supermasive aflate în imediata apropiere”.

A treia sursă de lumină strălucitoare, încă necunoscută

Pentru o mai mare certitudine, oamenii de știință au analizat datele radio de arhivă obținute de observatorul de radioastronomie Very Large Array, situat în New Mexico. Și au observat că duo-ul cu găuri negre emitea și unde radio puternice.

„Când vezi lumină strălucitoare în intervalele de lungimi de undă optice, cu raze X și radio, multe lucruri pot fi excluse, lăsând concluzia că aceasta poate fi explicată doar prin găurile negre din apropiere”, au spus astronomii. Originea celei de-a treia surse de lumină strălucitoare văzută de Hubble este încă necunoscută.

Două găuri negre supermasive au fost odată în centrul galaxiilor lor separate, dar fuziunea lor a adus găurile negre în apropiere. Convergența va continua să se spiraleze până când găurile negre se vor fuziona în cele din urmă.

Potrivit oamenilor de știință, acest lucru se va întâmpla în aproximativ 100 de milioane de ani. Undele gravitaționale vor fi foarte puternice ca urmare.

FOTO: science.nasa.gov

Urmărește-ne pe Google News