• Cele două infirmiere au povestit pentru Libertatea că joi își așteptau încă rezultatele, la trei zile de la testare.
  • “S-o ajuns în situația că ni se spune că suntem negativi ca să venim la serviciu”, adaugă una dintre femei.

90 de cadre medicale de la spitalul din Suceava au fost confirmate ca fiind infectate cu noul coronavirus până pe 26 martie, dar nu toate și-au primit încă rezultatele testelor, deci numărul ar putea fi mai mare. Alți angajați așteaptă încă să fie testați.

Pe lângă lupta cu boala sau cu teama de îmbolnăvire, personalul medical se confruntă și cu frica de a-și pierde locul de muncă, în contextul unor relații profesionale traversate de putere oarbă, ierarhii inflexibile și lipsă de comunicare, și al unei birocrații haotice, pe cale să colapseze.

“Nu știm dacă suntem luate în evidență la DSP, că suntem în autoizolare. Că suntem pasibile de concediere, știți?”

Între timp, în secțiile spitalului devenit focar de COVID-19 se află încă pacienți, deși aceștia ar fi trebuit să fie transferați la alte spitale din zonă. Doar că nu mai are cine să aibă grijă de ei, pentru că partea cea mai mare din personalul medical este ori bolnav, ori în izolare.

În autoizolare la un internat de liceeni

Cele două infirmiere lucrau la etajul 6 al Spitalului Județean din Suceava, unde funcționează secțiile nefrologie, medicală și gastroenterologie.

Acum sunt într-o cameră cu trei paturi, în internatul Colegiului Național Spiru Haret, pus la dispoziția cadrelor medicale din spital de duminică, pentru ca acestea să nu își infecteze familiile. 

Sunt câteva zeci de persoane la internat. Primesc mâncare și apă la 12 și la 7 seara. “Nu știm de unde, dar credem că de la Mandachi. Nu are nici o siglă, nu are etichetă”.

Una dintre infirmiere a povestit cum a ajuns în izolare. Marți seară, la finalul unei ture de 12 ore, o colegă i-a spus că poate să vină cu ea în izolare. Aceasta rezervase în aceeași zi o cameră cu trei paturi în internat.

Știți cum e, stăm toată ziua în spital și eram posibilă infectată.

Infirmieră de la Spitalul Județean Suceava

Infirmiera a mai rămas în secție până la 12 noaptea, timp în care a văzut filmări cu ce se întâmpla în aripa cealaltă a spitalului, unde tot mai multe cadre medicale căzuseră bolnave.

“Am intrat în panică, mi-am sunat soțul, mi-a pregătit bagajul, am plecat acasă, că eu la serviciu vin cu mașina personală, mi-am luat bagajul și am venit și m-am cazat aici cu colega mea, miercuri la 7 dimineața. Am intrat aici în autoizolare”

La începutul săptămânii, directorul medical Mircea Alexandru Macovei le ceruse printr-un SMS tuturor cadrelor medicale să se prezinte la muncă, indiferent dacă sunt pozitive sau nu. Acesta i-a amenințat că le rupe contractele de muncă altfel. Speriați de pierderea slujbei și înmărmuriți în fața autorității, oamenii au venit, cu riscul de a se infecta.

Fostul director nu doar că i-a amenințat, dar i-a și mințit. A invocat un Ordin de Ministru care nu există. Genul acesta de dinamică e replicat la nivelul fiecărei secții din spital.

Șefa, da eu nu am decât mănuși și masca aia de 50 de bani.

Infirmieră de la Spitalul Județean Suceava

Intrată în autoizolare la internat miercuri dimineața, infirmiera s-a trezit pe seară cu un telefon de la asistenta-șefă. Și aceasta e în autoizolare, doar că acasă la ea, de unde își coordonează subalternii.

“M-o sunat aseară, că eu trebuia să intru de noapte. Eu îmi anunțasem șefa că intru în autoizolare și nu mai vin la serviciu. Și ea mi-o spus, dacă vrei să intri în autoizolare intră, dar urmărește graficul și vino la serviciu”.

Femeia i-a răspuns că nu a aflat încă rezultatul testului și nu știe dacă e pozitivă sau negativă. “Nu contează, vii la serviciu și îți faci treaba”.

“Șefa, da eu nu am decât mănuși și masca aia de 50 de bani”.

“O început să mă amenințe, cum îmi permit să nu mă duc, să las secția fără infirmier. Dezinfectată nu o fost secția deloc. Marți erau 8 pacienți, ieri erau 15, toți pozitivi la coronavirus. Toți!”.

Femeia spune că dacă testul iese negativ, îi e frică să se întoarcă la muncă fără echipament de protecție. 

“În ultima perioadă, în Suceava nu mai era urmă de mănușă”

Femeia povestește că în ultimele săptămâni, de când a început epidemia, echipamentele de protecție au lipsit aproape total. 

Mie, personal, mi-o cumpărat soțul o cutie de măști și o cutie de mănuși, și aveam în cazul în care nu aveam la tura de noapte mănuși. Acum trei săptămâni mi-o cumpărat, când încă se găseau, că acum, în ultima perioadă, în Suceava nu mai era urmă de mănușă.

Infirmieră de la Spitalul Județean Suceava

A intrat ultima dată pe tură, marți, 24 martie, la o zi după izbucnirea scandalului la Spitalul Județean din Suceava. Toată atenția publică era îndreptată spre dezastrul sanitar de acolo, dar infirmiera a primit, chiar și atunci, două măști. Una pentru ea, una pentru colega care venea pe tura următoare. 

“Doamna asistentă m-o chemat să îmi dea niște saci. Saci negri, saci galbeni, saci pentru găleată, mănuși. Mi-o dat o mână de mănuși, erau cam 20 de mănuși, nu perechi. Eu am dat să număr și doamna asistentă, nu mai număra, că îți ajung, astea nu contează. I-am spus, dă-mi și niște măști. Două măști, că atâta mi-o spus șefa. Ție una, și una la tura de noapte”.

Femeia explică ce fel de mască a primit. “Masca asta de 50 de bani, care este și în comerț. Știți cum e pânza de păianjen? Masca clasică”.

O singură infirmieră la secția de gastroenterologie. Pacienții, aproape singuri

Odată cu îmbolnăvirea și spitalizarea multor cadre medicale, sau cu autoizolarea la domiciliu a altora, nu prea a mai rămas cine să îngrijească bolnavii la Spitalul Județean Suceava. 

La secția de gastroenterologie era joi o singură infirmieră la 15 bolnavi. Aceasta a primit un combinezon și o mască cu filtru. “Cu precizarea să le lase la tura de noapte și combinezonul, și ochelarii și tot așa. Să meargă de la tură la tură același combinezon”.

Infirmiera din izolare spune că a povestit la telefon cu colega ei rămasă pe secție.

Plângea și era agitată, că asistentele o plecat acasă toate, s-o dus la Infecțioase, la Spitalul Vechi, și și-o luat adeverințe, precum că se simt rău și le-o ieșit testul pozitiv, și le-o spus să stea în autoizolare.

Infirmieră aflată în izolare, de la Spitalul Județean Suceava

Doar medicul în concediu a scăpat

Toți medicii din secție sunt pozitivi și sunt internați, cu excepția unuia care era în concediu și care a fost chemat la muncă, povestește femeia. Două infirmiere sunt internate și ele. “Vomită, fac diaree, nu se pot ridica de pe pat”. Două sunt în autoizolare.

Singurei infirmiere rămase pe secție i s-a comunicat verbal că ar fi negativă, dar nu a văzut rezultatul testului. “I-o spus verbal o asistentă și o întrebat-o, dă să văd și eu foaia aia. Prea multe vrei”.

“S-o ajuns în situația că ni se spune că suntem negativi ca să venim la serviciu”, adaugă femeia autoizolată la internatul de elevi din Suceava. Ea nu a primit încă rezultatul testului făcut luni.

Coșmarul adeverințelor în plină pandemie

Cele două infirmiere, izolate la internatul Colegiului Spiru Haret, povestesc că au dat zeci de telefoane la DSP și la ISU încercând să anunțe că au intrat în autoizolare.

“La DSP nu răspunde nimeni, nimeni! Telefoane blocate, scoase din receptor, din furcă! Știți cine răspunde acuma? ISU”.

Femeile descriu un hățiș administrativ, plin de informații contradictorii. Chiar și în mijlocul coșmarului de sănătate publică, aflat în plină desfășurare la Spitalul Județean din Suceava, bântuie fantoma adeverințelor. 

ISU Suceava le-a zis să rămână în autoizolare, că anunță ei Direcția de Sănătate Publică județeană. Asistenta de pe secție le-a explicat însă că trebuie să meargă și ele la Infecțioase, să își obțină adeverința că au intrat în contact cu bolnavi de COVID-19.

“Am sunat la ISU înapoi, domnule, suntem în măsură să plecăm din autoizolare, să ne luăm adeverință? Domnul de la ISU ne-a spus să stăm aici, că dacă părăsim autoizolarea suntem pasibile de amendă și ne bagă în carantină”.

Femeile au trimis un e-mail la DSP, dar spun că stau cu frică. Medicul de familie nu le-a confirmat că a primit datele. 

Noi, dacă nu suntem înscrise acolo, la DSP, că suntem în izolare, suntem pasibile de desfacerea contractului de muncă, sau că am părăsit serviciul, sau că am abandonat. Că așa se scrie prin ziare, personalul medical o abandonat corabia. Dar ei nu se gândesc că e posibil să fim și noi infectați, că și noi avem familii. Șefii se gândesc doar la ei.

Infirmieră de la Spitalul Județean Suceava

 
 

Urmărește-ne pe Google News