Fostul senator UNPR Marian Vasiliev amintește momentul depunerii proiectului prin care se cerea castrarea chimică a pedofililor, în contextul cazului polițistului care a abuzat doi minori, în Drumul Taberei.
Vasiliev: Biserică Ortodoxă Română s-a pronunțat oficial în favoarea adoptării Legii castrării chimice
”Privesc șocat amplele discuții despre pedofilie și monștrii loviți de aceste porniri. În 2014, am inițiat, în calitate de senator, alături de colegii mei de la acel moment Gabriela Firea, Tudor Barbu și Ciprian Rogojan, proiectul de Lege privind castrarea chimic a pedofililor. Ulterior, castrarea chimică am prevăzut-o și pentru violatorii recidiviști. Legea a fost aprobată de Senat, după discuții furtunoase, după conflicte cu ONG-uri apărătoare ale “drepturilor omului”… Am fost atacați de tot felul de parerologi și “specialisti” care se luptau pentru drepturile la “integritate fizica” ale pedofililor. Copilașii traumatizați pe viață și părinții acestora erau pentru mulți ONG-iști o problemă secundară…Inclusiv Biserică Ortodoxă Română( pe care am invitat-o la dezbateri alături de toate cultele religioase din România) s-a pronunțat oficial în favoarea adoptării Legii castrării chimice”, a scris Vasiliev pe pagina de Facebook.
Fostul parlamentar precizează că, după aprobarea din Senat, legea a plecat către Cameră Deputaților, for decizional și s-a pierdut în hățișul birocratic.
”Astăzi se dovedește câtă nevoie are această țara de măsuri drastice”, mai spune Vasiliev.
Urban: „Ai copii, au vreo opt ani, îi violează și îl cazăm pe banii statului, să stea să mănânce trei mese pe zi vreo douăzeci de ani”
Primul proiect de lege pe această temă a fost depus în 2011 și prevedea ca făptuitorul găsit vinovat de violentă și abuz sexual asupra minorului și condamnat pentru circumstanțe agravante de abuz sexual să primească o pedeapsă suplimentară prin „inhibarea pornirilor sexuale, prin metode chimice”, pentru a se preveni, astfel, recidiva.
Condamnatul acuzat de pedofilie trebuia să fie în continuare sub supraveghere, prin monitorizare GPS și după ce și-a ispășit pedeapsă.
În timpul dezbaterilor din Senat, senatorul PDL Iulian Urban afirma că introducerea pedepsei de castrare chimică nu reprezintă un tratament inuman, el dând că exemplu faptul că țări precum Polonia și Rusia au legislații în acest sens.
„Ai copii, au vreo opt ani, îi violează și îl cazăm pe banii statului, să stea să mănânce trei mese pe zi vreo douăzeci de ani”, spunea Urban la acea vreme.
Senatorul PSD Adrian Tutuianu (PSD) declara că, dacă doresc să fie serioși în ceea ce fac, senatorii ar trebui să își propună să modifice Codul Penal și introducă pedepse complementare și măsuri de siguranță. „În niciun caz nu se poate face așa cum a gândit-o colegul deputat”, preciza Țuțuianu atunci.
Proiectul a fost respins atât de Senat cât și de Camera Deputaților, în iunie 2012, în calitate de for decizonal.
Punctul de vedere al Guvernului de la acea vreme, condus de premierul Emil Boc, a fost de respingere a propunerii legislative.
”Apreciem că ipoteza prevenirii unor sancțiuni de natura celor menționate în propunerea legislativă, și anume inhibarea pornirilor sexuale prin motive chimice, trebuie analizată cu deosebită prudență, având în vedere că aceste măsuri sunt de natură a afecta integritatea fizică și psihică a persoanei, prin afectarea funcțiilor organismului uman și poae ridica probleme în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, a tratatelor privind drepturile omului la care România este parte precum și a Constituției României. În acest context, amintim că articolul 22 din Constituție interzice orice fel de tratamente sau pedepse inumane sau degradante și de asemenea garantează integritatea fizică și psihică a tuturor persoanelor, inclusiv a celor condamnate pentru săvârșirea unei fapte de natură penală”, scria Executivul, în expunerea punctului de vedere, la propunerea legislativă.
Propunere legislativă a fost semnată de mai mulți deputați PDL – Claudia Boghicevici, Iustin-Marinel Cionca-Arghir, Catalin Croitoru, Tinel Gheorghe, Stelian Ghita-Eftemie, Mircia Giurgiu, Ioan Holdis, Doru Lese, Nicusor Paduraru, Stefan Pirpiliu, Alin Popoviciu, Marius Rogin, Valentin Rusu, Mihaela Sandru si Marius Spanu.
Citește și: Nașul lui Daniel Prodan, trimis în judecată. Didi îi lăsase cu limbă de moarte să-i ajute familia
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro