Cele două firme românești vizate de sunt situate în cartierul Burnt Oak, un fel de Mică Românie în capitala britanică, potrivit RFI România.
Kroky Fast Food, una dintre firme, a fost deschisă recent, iar patronul ei, Andrei Liviu Chiroșcă, a declarat că este obișnuit cu această situație și că este pentru a doua oară când primește un astfel de mesaj.
Ce spune mesajul:
„Nu v-ați îndepărtat destul de mult. Ar fi trebuit să vă întoarceți în România – cu țiganii voștri. Nu sunteți bineveniți aici – Și niciodată nu veți fi. Sperăm ca Brexit va opri mai mulți dintre voi să vină Aici. Suntem sătui să nu mai auzim limba noastră în propria noastră țară. Nu mai mergem niciodată la cele 12 magazine alimentare din centrul comercial Watling Avenue, restul sunt magazine ieftine de haine și magazine ponosite de mărunțișuri. De aceea nu are niciun rost să mergem la acest centru comercial.
O să aveți doar români în magazinul vostru și sper să nu rezistați mult și putem să vedem duși.
Plecați odată.” – este traducerea textului original în engleză.
În plic era anexată și fotocopia unui articol despre trei frați cetățeni români condamnați la închisoare pentru trafic de persoane și exploatare prin muncă.
O scrisoare asemănătoare a fost primită și de un birou de contabilitate, al cărui proprietar este Nicolae Caminschi (originar din Republica Moldova).
Ambasada României a semnalat incidentul autorităților britanice
Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a anunțat pe Facebook că urmărește cu atenție cazul și se află în contact permanent cu autoritățile britanice pentru a gestiona eventuale incidente în care cetățeni români ar putea fi ținta unor amenințări xenofobe sau rasiste.
”Regret și condamn situații de genul celor semnalate în mass-media și reiterez faptul că autoritățile britanice ne-au asigurat că cetățenii români, asemeni celorlalți cetățeni europeni, se bucură de dreptul de a locui, munci sau studia în Regatul Unit în conformitate cu prevederile Acordului de Retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană și potrivit prevederilor legislației britanice”, a spus Mihalache.
”Reamintesc că Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord derulează o campanie de informare a cetățenilor români în vederea conștientizării de către aceștia a necesității de a sesiza de îndată autoritățile britanice și misiunea diplomatică a României la Londra cu privire la orice situație în care consideră că, din cauza naționalității, rasei, etniei, categoriei sociale, au făcut obiectul restrângerii unui drept, al unei excluderi sau restricții”, mai spune ambasadorul.
În acest timp, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Londra, a solicitat Ministerului britanic de Externe şi conducerii poliţiei metropolitane londoneze să ia măsurile care se impun pentru a preveni şi sancţiona orice formă de manifestare xenofobă la adresa cetăţenilor români prezenţi în Marea Britanie.
”Din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, MAE, prin Ambasada României la Londra, a semnalat deja această situaţie Ministerului britanic de externe şi conducerii poliţiei metropolitane londoneze, cu solicitarea de a clarifica aceste incidente şi de a lua măsurile care se impun pentru a preveni şi sancţiona orice formă de manifestare xenofobă la adresa cetăţenilor români prezenţi în Marea Britanie. De asemenea, cazul a fost adus şi la cunoştinţa Reprezentanţei Comisiei Europene în Marea Britanie, având în vedere importanţa pe care Uniunea Europeană o acordă principiului nediscriminării şi protejării drepturilor cetăţenilor europeni”, a anunțat MAE, într-un comunicat.