Asigurările de sănătate au rolul de a proteja împotriva riscului financiar asociat cu îngrijirea medicală. Pe scurt, cine nu este asigurat medical nu beneficiază de concediu medical plătit și suportă integral costurile pentru consultații, tratamente sau medicamente, cu excepția urgențelor.

„O persoană fără asigurare medicală nu beneficiază de concediu medical. Noi am introdus, printr-o ordonanţă din anul 2022, posibilitatea ca persoanele fără asigurare să beneficieze de un pachet minim de servicii medicale, servicii care se desfăşoară la nivelul medicului de familie, adică un consult. Dar această persoană nu beneficiază nici de trimitere, nici de reţetă compensată, deci ei trebuie să suporte aceste costuri”, a spus Rafila, citat de news.ro.

El a precizat că singura excepție o reprezintă urgențele. „Sigur, dacă ai o boală care necesită o intervenţie medicală, atunci ai ori unitatea de primiri urgenţe, ori medicul de familie. Sistemul funcţionează de la 1 ianuarie 2023”, a adăugat Rafila.

El a menționat că anul trecut s-au făcut peste 700.000 de consultaţii pentru pacienţii neasiguraţi. Întrebat dacă sunt 700.000 de români neasiguraţi, ministrul sănătăţii a răspuns: „Sunt vreo două milioane. E o cifră mare, asta e realitatea”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News