Garda de Coastă filipineză a declarat că incidentul a avut loc în timp ce una dintre navele sale și o navă a agenției de pescuit efectuau o „misiune de patrulare legitimă” în apropiere de Scarborough Shoal, un recif stâncos controlat de chinezi, la 200 de kilometri vest de insula principală din Filipine, Luzon, și în interiorul zonei economice exclusive a Manilei.
Videoclipul furnizat de Garda de Coastă din Filipine a arătat două nave chineze mai mari trăgând cu tunuri cu apă din părțile opuse ale navei filipineze.
„Navele filipineze s-au confruntat cu manevre periculoase și obstrucții din partea a patru nave ale Gărzii de Coastă din China și șase nave ale Miliției Maritime chineze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă din Filipine, comodorul Jay Tarriela. Nava filipinez a suferit „daune la balustradă și la copertină”, potrivit declarației sale. Nu au fost raportate victime.
Într-o postare, Garda de Coastă din China a anunțat că a expulzat navele filipineze pentru „intruziune” în apele teritoriale, „în conformitate cu legea”.
Beijingul își afirmă dreptul de proprietate asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, sfidând o hotărâre a curții internaționale. În ultimele două decenii, China a ocupat o serie de recife obscure și atoli departe de țărmul său, în Marea Chinei de Sud, construind instalații militare, inclusiv piste de aterizare și porturi.
Scarborough Shoal, pe care China o numește Insula Huangyan, cunoscută și sub numele de Bajo de Masinloc, este un recif mic, dar strategic și un teren de pescuit fertil.
Nu există structuri construite pe recif, dar China a menținut o prezență continuă a Gărzii de Coastă în jurul său din 2012, potrivit Inițiativei pentru Transparența Maritimă din Asia.
Filipine a mai spus marți că China a reinstalat o barieră plutitoare de 380 de metri care „acoperă întreaga intrare a recifului, limitând efectiv accesul în zonă”.
Scarborough Shoal este una dintre numeroasele insule disputate din Marea Chinei de Sud, care au fost mult timp un punct de escaladare a disputelor teritoriale dintre cele două națiuni.
În martie, navele Gărzii de Coastă chineze au folosit tunuri cu apă împotriva unei nave filipineze aflate într-o misiune de reaprovizionare a unui contingent din marina filipineză care se afla pe o altă mică insulă contestată din Marea Chinei de Sud, Second Thomas Shoal, provocând „daune mari”.
Acel banc se află la aproximativ 200 de kilometri de coasta insulei filipineze Palawan. În anii ’90, Filipine a eșuat aici o navă de transport învechită din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, numită BRP Sierra Madre, pentru a ajuta la consolidarea pretenției sale asupra zonei. Nava este acum în cea mai mare parte o epavă ruginită și este ocupată de pușcași marini staționați aici prin rotație.
În urma acelui incident, Garda de Coastă a Chinei a declarat că a luat „măsuri de control în conformitate cu legea” împotriva navelor filipineze, despre care a spus că „au intrat ilegal în apele adiacente recifului Ren’ai”, așa cum numește Beijingul bancul de nisip Second Thomas.
La începutul lunii martie, un tun cu apă chinezesc a lovit o barcă de reaprovizionare filipineză, în timp ce se îndrepta spre Second Thomas Shoal, spărgând geamurile și rănind patru marinari filipinezi.
Disputele dintre Beijing și Manila din Marea Chinei de Sud s-au aprins după alegerea din 2022 a președintelui filipinez Ferdinand Marcos jr, care a are o abordare mai dură cu privire la China decât predecesorul său Rodrigo Duterte.
Ciocnirile au creat, de asemenea, temeri că ar putea duce la un conflict mai larg, întrucât Manila menține un tratat de apărare reciprocă cu Statele Unite, despre care Washingtonul spune că acoperă navele filipineze de pe calea navigabilă în litigiu.
Marica13 • 06.05.2024, 14:51
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: încalcă regulile site-ului.
Catalin08 • 02.05.2024, 14:30
Cum sa stea China in banca ei, uita ce a fost si cine a ridicat-o si mai uita cine a salvat-o, asa cum si muscaletii uita in WW2 cine i-a ajutat. Intr-un razboi economic global, China se va prabusi, observam ca Vestul a inceput deja sa mute multe fabrici in alte tari, cel putin esentialul.
DoarDiviziaB • 03.05.2024, 11:02
Catalin08 • 02.05.2024, 14:30
Cum sa stea China in banca ei, uita ce a fost si cine a ridicat-o si mai uita cine a salvat-o, asa cum si muscaletii uita in WW2 cine i-a ajutat. Intr-un razboi economic global, China se va prabusi, observam ca Vestul a inceput deja sa mute multe fabrici in alte tari, cel putin esentialul.
tu intelegi ca de fapt filipine a esuat intentionat o nava pe un coral pentru a revendica si ei ceva? intelegi ca de fapt nu totul este din vina chinezilor?
demostene1 • 01.05.2024, 12:25
Cineva sa meargă în China și să declare că e pământ românesc. Așa fave și China in marea Chinei
NicolaeS • 04.05.2024, 07:59
demostene1 • 01.05.2024, 12:25
Cineva sa meargă în China și să declare că e pământ românesc. Așa fave și China in marea Chinei
Mai bine sa le spuna cineva ucrainienilor si rusilor ca Insula Serpilor este a Romaniei cu zona maritima aferenta. Insula este doar aici in Marea Neagra nu trebuie mers pana in China.