Până la data de 13 ianuarie 2017 în România au fost confirmate 2.165 de cazuri de rujeolă, dintre care 13 decese (cinci în judeţul Arad, trei în judeţul Timiş, trei în judeţul Dolj, câte unul în judeţul Caraş-Severin şi în Bucureşti, anunţă CNSCBT, potrivit news.ro.
Un al 14-lea deces posibil datorat rujeolei se află in curs de confirmare/infirmare în judeţul Timiş. Cele două decese cauzate de rujeolă, înregistrate în această săptămână s-au produs în judeţele Dolj şi Caraş-Severin.
Cele mai multe cazuri de rujeolă sunt consemnate în judeţele Arad (509), Caraş-Severin (403), Timiş (308) şi Mureş (262), iar cele mai puţine în Constanţa, Bacău şi Neamţ (câte trei), Dâmboviţa şi Vâlcea (câte două) şi Maramureş, Vaslui, Botoşani, Giurgiu, Prahova (câte unul).
În anul 2015, în cadrul sistemului de supraveghere a rujeolei, la nivel naţional au fost raportate 55 cazuri suspecte, de către 20 din cele 42 de direcţii de sănătate publică (47,6 la sută). Din totalul cazurilor suspecte, şapte au fost confirmate cu rujeolă (patru de către laborator şi trei doar pe criterii clinice). Nu a fost raportat niciun deces prin rujeolă în 2015.
Incidenţa rujeolei la nivel naţional în anul 2015 a fost de 0,03 la mia de locuitori, de 10 ori mai mică decât în anul 2014.
Repartiţia pe judeţe şi pe grupe de vârstă a celor şapte cazuri confirmate cu rujeolă era, în 2015: Alba – patru, Buzău, Ialomiţa şi Mehedinţi câte un caz.
Ce este rujeola
Rujeolă (pojar) – afecțiune care apare în copilărie cauzată de un virus, ale cărei simptome constau în tuse, secreții nazale, conjunctivită, dureri de gât, febră, erupție cutanată.
Rujeola poate fi în prezent prevenită cu ajutorul unui vaccin. Această boală poate fi foarte periculoasă și chiar letală în cazul copiilor mici.
Rujeolă (pojar). Simptome
Simptomele apar la 10-14 zile de la expunerea la virus și constau în:
- febră
- tuse uscată, dar poate fi și productivă
- secreții nazale apoase
- dureri de gât
- inflamarea pleoapelor, înroșirea ochilor, lăcrimare (conjunctivită)
- inflamarea amigdalelor
- semnul Koplik, caracteristic pentru rujeolă: mici pete albicioase având un centru gri-albăstrui, care apar pe mucoasa obrajilor (în interiorul gurii)
- erupție cutanată constând în pete mai mici sau mai mari care tind să se unească între ele
Citește mai mult despre rujeolă în DICȚIONARUL MEDICAL.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro