Cuprins:
Pentru că habitatul natural al papagalilor s-a micșorat de-a lungul anilor din cauza dezvoltării așezărilor umane, păsările și-au făcut cuibuiri în cele două orășele din Argentina. Pagubele sunt atât de mari și frecvente, încât locuitorii celor două așezări sunt revoltați de situație și cer autorităților să găsească o soluție.
Prezența papagalilor i-a adus în pragul disperării pe locuitorii din cele două orașe
În fiecare zi, când soarele începe să apună peste Pedro Luro și Hilario Ascasubi, mii de papagali cu pene verzi, galbene și roșii invadează orășelele. Pe lângă sunetele arsuzitoare pe care le produc în toiul nopții, locuitorii sunt nemulțumiți și de latura estetică: excrementele păsărilor sunt împânzite în tot orașul.
„Sunt mii și mii de păsări și nu doar că mușcă din cabluri, dar greutatea lor masivă îndoaie și rup cablurile electrice”, a spus Ramon Álvarez, directorul stației de radio TAXI FM, care locuiește în Pedro Luro. „În zori, când încep să zboare, cablurile ajung unele în altele și așa avem scurtcircuite și întreruperi de curent în tot orașul. Trăim cel mai rău coșmar”
Nu doar postul de radio al lui Álvarez s-a confruntat cu facturi neașteptate pentru reparații și înlocuiri de echipamente.
Echipamentele prăjite, liniile electrice deteriorate, întreruperile constante și reparațiile au costat companiile electrice din Pedro Luro și Hilario Ascasubi peste 75 de milioane de pesos (n.red. 77.000 de dolari), potrivit documentelor companiei.
Primăria din Hilario Ascasubi a fost forțată să vândă teren pentru a acoperi cheltuielile în creștere, a declarat María del Valle Otero, un membru al consiliului local.
Un bărbat a murit de „febra papagalului”
De asemenea, obiceiurile papagalilor au întrerupt zilele de lucru și școala, au devastat câmpurile și au stârnit îngrijorări tot mai mari cu privire la boli – mai ales după ce un bărbat a murit în 2022 din cauza psitacozei, o infecție bacteriană transmisă de păsări, a spus Otero. Boala este cunoscută și sub denumirea de „febra papagalului”.
Papagalii „îngropați”, care științific sunt denumiți Cyanoliseus patagonus, sunt o specie originară din Argentina și Chile, își derivă numele din obiceiurile lor unice de cuibărit. În regiunea de nord a Patagoniei Argentinei, ei sapă tuneluri elaborate în stâncile nisipoase, în timp ce tufișurile ierboase din jur oferă păsărilor fructele și semințele de care au nevoie pentru a supraviețui.
Dar în ultimul deceniu, acești papagali s-au aventurat dincolo de casele lor obișnuite, apropiindu-se mai mult de orașe precum Hilario Ascasubi și Pedro Luro – care sunt situate la aproximativ 140 de km nord de cea mai mare colonie de papagali din lume, El Cóndor. Această schimbare, potrivit inginerului agronom Paolo Sánchez, este determinată de extinderea urbană și pierderea habitatului.