Audierea de săptămâna trecută la DIICOT a jurnaliștilor Libertatea și Newsweek în urma unei plângeri penale făcute de primarul sectorului 4, Daniel Băluță, „reprezintă un precedent periculos, care are un posibil efect de cenzură asupra jurnaliștilor”, atrag atenția organizațiile „Reporteri fără frontiere” și ActiveWatch, într-o scrisoare deschisă adresată procurorului general al României, Gabriela Scutea, procurorului-șef adjunct direcție din cadrul DIICOT, Oana Daniela Pâțu, șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru și ministrului justiției, Stelian Ion.
„În urma unor articole apărute în Newsweek România și Libertatea, având ca subiect nereguli cu privire la fonduri și licitații publice, primarul sectorului 4 București, Daniel Băluță (membru al Partidului Social Democrat), a depus o plângere penală susținând că jurnaliștii de la aceste publicații au fost implicați în acțiuni de șantaj și crimă organizată, fără a prezenta însă nicio probă legată de obiectul șantajului.
Procurorii DIICOT, înainte de a face orice investigație independentă, au emis citații și i-au chemat semnatarii articolelor pentru a-i interoga, inclusiv pe senior editorii celor două publicații, Newsweek România și Libertatea (deținută de Ringier Group), acceptând tacit afirmația primarului – până în prezent fără nicio acoperire -, cum că aceștia ar fi autorii, respectiv «autorii morali», ai așa-numitului șantaj”, se arată în scrisoarea deschisă a ActiveWatch și Reporteri fără frontiere.
Încercare de discreditare
„Interogarea, pe 20 mai, a coordonatorului editorial al Libertatea, Cătălin Tolontan, și a jurnalistului Mihai Toma, de la aceeași publicație, a fost o oportunitate foto/video pentru o serie de instituții media. Cătălin Tolontan, un jurnalist respectat, a devenit ținta principală a unei campanii coordonate de discreditare în media, neputând să se apere, deoarece, în timp ce jurnaliștii interogați au fost obligați să semneze acorduri de nedivulgare cu procurorii, alte instituții media au primit acces și au publicat selecții și detalii trunchiate din plângerea penală a primarului Băluță”, susțin reprezentanții celor două organizații.
Încercarea de discreditare a jurnalistului a fost condusă de o publicație controlată de o persoană care a fost condamnată pentru că a fost intermediarul unei mite de milioane de euro între un om de afaceri privat și un fost ministru (Gândul, Radu Budeanu, n.red.).
ActiveWatch și Reporteri fără frontiere
ActiveWatch și Reporteri fără frontiere le reamintesc autorităților că faptul că publicațiile colaborează între ele este „o practică standard și nicidecum un indiciu de crimă organizată”.
DIICOT să verifice dacă procurorul de caz și-a făcut treaba
În plus, cele două organizații cer DIICOT „să dea o rezoluție în acest caz cu cea mai mare celeritate, să facă publice toate documentele și să elibereze imediat de obligația de confidențialitate jurnaliștii implicați, deoarece aceștia au fost vizați de o campanie de discreditare fără a li se permite să se apere”.
Solicităm DIICOT să analizeze dacă procurorul responsabil a soluționat acest caz în conformitate cu procedurile corecte și obligațiile etice și, dacă este necesar, să numească un alt procuror pentru a da o rezoluție.
Mai mult, Inspecția Judiciară și Procurorul General al României, ar trebui să „înceapă o investigație cu privire la modul în care a fost tratată această plângere penală, dacă cererea ar fi putut fi analizată de alte instituții la un nivel inferior celui DIICOT, dacă a fost prioritizată pentru că provine de la un primar în funcție, dacă procurorii au efectuat cercetări preliminare pentru a stabili dacă cererea a avut vreo substanță înainte ca jurnaliștii să fie chemați ca martori, în fața procurorului”, precizează ActiveWatch și Reporteri fără frontiere.
Facem apel la DIICOT să anunțe public dacă în acest caz s-au produs abuzuri, interferențe ierarhice și scurgeri în afara instituțiilor. Solicităm ca o astfel de investigație cu privire la modul în care procurorii DIICOT s-au ocupat de caz să se facă cu celeritate maximă, iar rezultatele să fie comunicate public cât mai curând posibil.
ActiveWatch și Reporteri fără frontiere
Apel către ministrul justiției
„Îi cerem ministrului justiției să folosească rezultatul unei astfel de investigații pentru a facilita crearea unui flux de lucru clar pentru parchete atunci când se ocupă de astfel de plângeri penale ale oficialilor de la putere împotriva jurnaliștilor, având în vedere atât cazurile reale de șantaj, dar și acuzele de șantaj care pot fi folosite doar ca instrumente de presiune asupra jurnaliștilor de către cei care ocupă funcții publice”, mai scriu cele două organizații, care precizează că vor sesiza și Consiliul Europei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro