UPDATE ora 16.07: Preşedintele francez Emmanuel Macron a decis miercuri să declare stare de urgenţă în Noua Caledonie, relatează BFMTV, citată de News.ro.
Măsura a fost decisă în urma unei şedinţe a Consilului Apărării, a anunţat într-un comunicat Palatul lÉlysée.
În comunicat, preşedinţia franceză a spus că bilanțul victimelor în urma violențelor a urcat la trei morţi şi un jandarm „rănit foarte grav”.
Potrivit presei franceze, jandarmul a fost împuşcat în cap, la Plum, la aproximativ 20 de kilometri de Nouméa, în timpul revoltelor.
***
Știrea inițială: „Trei răniţi au fost internaţi la urgenţe, iar unul a murit, în urma unor tiruri. Nu este vorba despre tiruri ale poliţiei sau jandarmeriei, ci de cineva care a vrut cu siguranţă să se apere”, a declarat Înaltul Comisar al Republicii, Louis Le Franc, într-o declarație de presă.
O a doua persoană a fost împușcată mortal în noaptea de marţi spre miercuri, potrivit BFMTV.
Stare de asediu în Noua Caledonie
Violențele au izbucnit de luni în Noua Caledonie, împotriva reformei constituționale examinate la Paris de Adunarea Națională, care vizează lărgirea electoratului pentru alegerile provinciale din Noua Caledonie, denunţată de către separatişti.
Textul prevede să se acorde drept de vot tuturor persoanelor native şi locuitorilor care locuiesc în Noua Caledonie de zece ani.
Mai multe case și magazine au fost incendiate, iar zeci de jandarmi și polițiști au fost răniți în revoltele care au urmat. Începând de luni, peste 130 de persoane au fost arestate în Noua Caledonie, a anunţat într-un comunicat Înaltul Comisariat al Republicii în Noua Caledonie.
Autoritățile au impus o interdicție de circulaţie pe timpul nopţii de marţi spre miercuri, s-au interzis adunările şi s-au închis colegiile, liceele şi aeroportul internaţional.
Interdicția de circulaţie pe timpul nopţii a fost prelungită până joi, la ora locală 6.00 (miercuri, 22.00, ora României).
Înaltul Comisar Louis Le Franc nu a anunţat însă, pentru moment, instaurarea stării de urgenţă.
„Este important să se respecte interdicţia de circulaţie, adică să nu se iasă la confruntări cu arme, să nu se ardă întreprinderi, magazine, farmacii, colegii, dispensare, centre medicale”, a cerut acesta.
Preşedinta provinciei Sud, Sonia Backès, i-a cerut preşedintelui francez Emmanuel Macron într-o scrisoare să declare starea de urgenţă în acest teritoriu.
„Case şi magazine sunt arse şi jefuite, grupuri organizate terorizează populaţia şi pun în pericol viaţa locuitorilor şi a forţelor de ordine, strigă insulte şi ameninţări rasiale”, a spus aceasta.
„Vă cer în mod solemn să declaraţi starea de urgenţă şi să puneţi în acţiune toate mijloacele în vederea readucerii păcii şi securităţii în Noua Caledonie, prin angajarea armatei alături de forţe de poliţie şi jandarmerie”, a mai cerut Sonia Backès.
Proiectul de reformă a Constituţiei a fost adoptat de Adunarea Naţională franceză în noaptea de marţi spre miercuri.
Această reformă este necesar să obţină votul a trei cincimi dintre parlamentari, reuniţi în Congres la Versailes, pentru a fi adoptată definitiv.
Preşedintele francez a avertizat miercuri că Parlamentul urmează să se reunească în Congres „până la sfârşitul lui iunie” în vederea adoptării definitive a proiectului, dacă separatiştii şi loialiştii nu ajung la un acord asupra unui text mai global.
Foto: Profimedia