Portretele au fost finalizate miercuri, 27 martie, pe peretele din spatele monumentului, care fusese deja pictat în culorile naționale ale Ucrainei (albastru și galben) după ce Rusia a lansat în 2022 invazia pe scară largă din Ucraina.
Zidul aparține Palatului Schwarzenberg, deținut de familia aristocrată a fostului ministru de externe ceh Karel Schwarzenberg, care a murit în noiembrie.
Monumentul care înfățișează un soldat sovietic a fost construit după ce trupele sovietice au cucerit Viena în 1945. Austria, care a fost anexată de Germania nazistă în 1938, a fost împărțită în zone de ocupație până când țara a primit suveranitate deplină, în 1955.
„Monumentul comemorează victimele dictaturii, iar domnul Navalnîi este o victimă evidentă a dictaturii”, a declarat Maximillian Schaffgotsch, reprezentant al fundației familiei Schwarzenberg, pentru Agenția Austriacă de Presă (APA).
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 8Navalnîi, care a dus o campanie amplă împotriva corupției din Rusia și a organizat proteste masive anti-Kremlin, fiind cel mai aprig critic al președintelui Vladimir Putin, a murit pe 16 februarie în colonia penitenciară „Lupul polar” din Arctica, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani. Oficialii ruși susțin că acesta a murit din cauze naturale.
Duo-ul austriac de graffiti Joel Gamnou a pictat portretele lui Navalnîi. Jonathan Gamperl, unul dintre cei doi artiști stradali, a spus că „până acum am primit doar feedback pozitiv”.
KSORS, un grup descris de presa austriacă ca fiind apropiat de Ambasada Rusiei, s-a plâns într-o postare pe Facebook că zidul din spatele monumentului soldaților sovietici este „folosit în mod abuziv în scopuri politice”.
Un memorial improvizat pentru Navalnîi, situat vizavi de ambasadă, a fost îndepărtat de două ori în ultimele două săptămâni. Procurorii din Viena analizează dacă să deschidă sau nu o investigație în legătură cu aceste incidente, notează APA.
Foto: Profimedia Images