Avionul ucrainean Boeing 737-800, care s-a prăbușit imediat după decolarea după aeroportul din Teheran, ar fi fost doborât de două rachete rusești, spun surse citate de CNN.
Momentul a fost surprins într-o înregistrare video publicată de New York Times, iar scenariul a fost confirmat de SUA, Canada și Marea Britanie.
Reuters detaliază informațiile, precizând că sistemul care a lansat rachetele este un Tor-M1 (SA-15 în nomenclatura NATO), un sistem cu rază scurtă de acțiune, care integrează radarul și lansatorul într-un singur vehicul.
Sistemul este proiectat pentru a fi mobil și mortal împotriva țintelor care zboară la altitudini de până la 6.000 de metri, pe o distanță de până la 12 kilometri.
Rachetele au un focos cu 15 kilograme de explozibil, dar sunt proiectate pentru a împrăștia fragmente de metal spre țintă.
Tor este unul dintre cele mai moderne sisteme anti-aeriene din dotarea forțelor iraniene. Achiziționarea sistemului de la Rusia, cândva la mijlocul anilor 2000, a stârnit îngrijorarea SUA.
Rachetele sunt ghidate de radar și zboară cu o viteză de trei ori mai mare decât cea a sunetului. Asta înseamnă că au ajuns la avion în doar câteva secunde după lansare.
”Este greu de crezut că echipajul avionului ar fi avut timp să reacționeze”, a declarat Michael Duitsman, cercetător la Institutul de Studii Internaționale Middlebury. ”Probabil nici nu au văzut-o. Imediat după decolare, piloții sunt ocupați cu alte lucruri”, a adăugat acesta.
Un oficial american a declarat pentru Reuters că avionul se afla în aer de doar două minute în momentul în care amprenta termică a celor două rachete a fost detectată.
Momentul a fost urmat rapid de o explozie în apropierea avionului.
Rachete, panică și pasageri nevinovați prinși la mijloc
Pentru a ataca o țintă, operatorul sistemului anti-aerian trebuie să identifice aeronava pe radar, apoi să direcționeze racheta.
Avioanele comerciale au transpondere – radio emițătoare care comunică identitatea, viteaza și altitudinea. Prin urmare, avionul ucrainean ar fi trebuit să fie vizibil pe radarul bateriei de rachete folosit de iranieni. Cel puțin teoretic.
”Să dobori o aeronavă inamică este relativ ușor. Să identifici aeronava pe radar și să nu dobori un avion civil, asta e mai complicat”, a declarat un expert în aviație citat de Reuters sub acoperirea anonimatului.
Asta cu atât mai mult cu cât racheta a fost lansată într-o noapte ”aglomerată”.
Experții citați de CNN au observat și marea greșeală a autorităților iraniene: în noaptea în care lansa rachete spre bazele americane din Irak și era evident în alertă maximă în așteptarea unui eventual atac american, Teheranul a permis avioanelor civile să decoleze și să treacă fără restricții prin spațiul aerian.
Rezultatul: doborârea din greșeală a avionului cu 176 de pasageri la bord.
Iranul a declarat totuși vineri că poate afirma cu certitudine că avionul ucrainean Boeing 737 care s-a prăbuşit miercuri la Teheran „nu a fost lovit de o rachetă”, informează AFP.
„Un lucru este sigur, acest avion nu a fost lovit de o rachetă”, a declarat preşedintele Organizaţiei Aviaţiei Civile iraniene (CAO), Ali Abedzadeh, în timpul unei conferinţe de presă la Teheran.
„Informaţiile (conţinute) în cutiile negre (ale aparatului) sunt absolut cruciale” pentru anchetă şi orice declaraţie înainte ca datele de pe ele să fie extrase nu constituie o părere de expert”, a adăugat Abedzadeh.