Decizia a fost luată la Liceul James Gillespie din Edinburgh, unde textele clasice menționate vor fi înlocuite cu romane moderne care reprezintă și persoanele de culoare. Elevii vor studia, de exemplu, „The Hate U Give”, de Angie Thomas, lucrare scrisă în urma uciderii de către poliţie, în 2009, a afro-americanului Oscar Grant.
Profesor: Folosesc cuvântul care începe cu N
Potrivit profesorului Allan Crosbie, șeful catedrei de limba engleză de la liceul din Edinburgh, renunțarea la studiul textelor clasice este parte a unui efort de a „decoloniza” programa şcolară.
„Probabil, ca fiecare departament de engleză din ţară, avem încă «Of Mice and Men» şi «To Kill a Mockingbird» pe rafturi. Sunt acum predate mai rar, pentru că aceste romane sunt învechite şi problematice în termeni de decolonizare a programei. Personajele principale nu sunt persoane de culoare. Reprezentarea persoanelor de culoare este demodată, folosirea cuvântului care începe cu N şi a motivului salvatorului alb în «Mockingbird» ne-a făcut, ca departament, să decidem că acestea chiar nu sunt texte pe care să le mai predăm la anul trei”, a explicat profesorul.
Pe de altă parte, decizia a stârnit critici din rândul conservatorilor din Scoția, care sunt de părere că scoaterea unor lucrări din programă este o greșeală și că școala trebuie să educe, nu să dicteze.
„Înainte de a impune orice formă de cenzură, ar trebui să avem o dezbatere pertinentă despre care ar trebui să fie politica excluderii anumitor cărţi. Decât să interzicem copiilor accesul la anumite lucrări de literatură, poate ar trebui să le prezentăm subtextul subliniind cum s-au schimbat vremurile şi ce putem învăţa din ele”, a spus conservatorul Oliver Mundell.
La rândul său, Jo Bisset, de la UsForThem Scotland, spune că dacă autoritățile își doresc ca elevii scoțieni să fie cei mai buni, atunci ei trebuie să aibă acces la cele mai bune materiale din care să învețe, iar „cenzurarea sau interzicerea unor cărţi nu va ajuta niciun copil din Scoţia să îşi atingă potenţialul maxim”.
În acest context, ministrul educației, Shirley-Anne Somerville, a vorbit despre dezvoltarea resurselor educaționale și realizarea unui program de educaţie antirasistă în şcoli.
Reforma programei şcolare va fi un aspect-cheie al programului, pentru a ne asigura că sistemul nostru de educaţie şi programele noastre încorporează şi promovează antirasismul cu fiecare ocazie.
Ministrul scoțian al educației, Shirley-Anne Somerville:
În august 2020, strănepotul scriitoarei Agatha Christie a anunțat că bestseller-ul „Zece negri mititei” va avea un nou nume, „Erau zece”. Totul pentru că atunci „când a fost scrisă cartea, limbajul era diferit, erau folosite cuvinte uitate acum. (…) Opinia mea este că Agathei Christie (…) nu i-ar fi plăcut ca și cineva să fie rănit de vreun rând de-al său”, explica atunci James Prichard, urmașul scriitoarei.
Decizia a fost anunțată după controversele generate de retragerea filmului „Pe aripile vântului” de pe platforma HBO Max pentru a fi „contextualizat”, odată cu protestele antirasiste din SUA, izbucnite după uciderea lui George Floyd în custodia poliției din Minneapolis.
Foto: EPA