Vineri, presa de stat iraniană a relatat că s-au auzit explozii după ce, potrivit unui oficial, drone de mici dimensiuni au fost doborâte cu succes.

Presa din Statele Unite a citat oficiali de acolo care au declarat că Israelul a efectuat atacuri ca represalii la raidul masiv cu drone și rachete efectuat de Teheran asupra Israelului la sfârșitul săptămânii trecute.

„Ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută nu a fost un atac”, a declarat ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian pentru NBC News, într-un interviu acordat vineri.

„A fost zborul a două sau trei quad-coptere (drone, n.r.), care sunt la nivelul jucăriilor pe care le folosesc copiii noștri în Iran”, a susținut șeful diplomației de la Teheran.

El a adăugat că, „atâta timp cât nu există o nouă aventură din partea regimului israelian împotriva intereselor Iranului, nu vom avea niciun răspuns”.

Exploziile de vineri i-au determinat pe liderii mondiali să facă apel la calm și la dezescaladare, existând temeri legate de un conflict mai amplu în regiune pe fondul războiului din Gaza, care a început pe 7 octombrie anul trecut.

Weekendul trecut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Iranul a lansat primul său atac direct asupra teritoriului israelian. „Barajul” de rachete și drone a fost un răspuns la bombardamentul aerian din 1 aprilie asupra consulatului Teheranului din Damasc, pentru care Iranul a învinovățit Israelul.

Armata israeliană a anunțat că marea majoritate a celor peste 300 de rachete și drone lansate de Iran au fost doborâte – cu ajutorul Statelor Unite și al altor aliați – și că atacul a provocat doar pagube minime.

Oficialii israelieni nu au făcut niciun comentariu public cu privire la ceea ce s-a întâmplat vineri, iar analiștii spun că ambele părți caută, deocamdată, să reducă tensiunile.

„Dacă regimul israelian intenționează să întreprindă o altă acțiune împotriva intereselor noastre, următorul nostru răspuns va fi imediat și la maximum”, a avertizat însă Amir-Abdollahian în interviul acordat NBC.

Citiți și:

Reuters: Atacul Israelului asupra Iranului a fost atent calibrat, în urma presiunilor SUA și a divergențelor interne, pentru evitarea unei „conflagrații regionale grave”

Foto: Profimedia Images

Urmărește-ne pe Google News