În proiectul-pilot care va începe în primul semestru al anului școlar 2022 – 2023 sunt incluse Școala Gimnazială nr. 55 și Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu”. Pe lângă dispenserele cu absorbante care vor fi instalate în băile fetelor, vor fi organizate și ateliere de educație pentru sănătate, potrivit proiectului „Împreună pentru fete”, inițiat de Nina Costea, consilier local USR.

Din al doilea semestru, dacă proiectul pilot se va dovedi a avea impact pozitiv, toate școlile și liceele din Sectorul 3 vor fi dotate cu dispensere cu produse de igienă menstruală.

Costurile proiectului ajung la un milion de lei, bani asigurați din bugetul local, sponsorizări și donații. Din acești bani vor fi montate 100 de tonomate în toaletele pentru fete, iar lunar, fiecare dispenser va fi alimentat cu 50 de pachete de absorbante.

În sectorul 6, programul funcționează

Nu este primul astfel de proiect în București. În sectorul 6, deja funcționează în două școli generale din Giulești-Sârbi, o zonă defavorizată a Capitalei. Tocmai acesta a fost motivul pentru care au fost alese cele două școli, scopul principal fiind reducerea absenteismului fetelor din cauza menstruației.

În condițiile în care în jur de 415.000 de adolescente cu vârste între 11 și 19 ani din România se aflau, în 2020, în risc de sărăcie și excluziune socială, un pachet de 20 de absorbante de 14 lei înseamnă prea mult pentru o familie cu posibilități reduse.

Și sectorul 5 a adoptat la începutul anului o hotărâre pentru instalarea dispenserelor în școli, iar la sectorul 2 se discută despre un program identic.

Accesul gratuit la produse de igienă menstruală are efecte benefice pentru fete

Un proiect prin care elevele au acces gratuit la absorbante contribuie la reducerea stigmatului și rușinii cu care este privită menstruația. Mai mult, un impact important îl va avea pe termen lung în ceea ce privește reducerea absenteismului și a bullyingului.

În SUA, spre exemplu, patru din cinci eleve au lipsit de la ore în perioada aceea a lunii, de rușine sau pentru că nu au avut bani să-și cumpere absorbante, arată o cercetare din 2019.

Dovada că un astfel de program funcționează vine din Scoția. La doi ani de când au fost introduse dispensere în școli, 60% dintre eleve au spus că au putut să-și continue activitățile de zi cu zi în perioada menstruației și un sfert au recunoscut că accesul la produse de igienă le-a îmbunătățit semnificativ sănătatea mintală.

De altfel, Scoția este singura țară din lume care a dat o lege pentru produse de igienă menstruală gratuite. Autoritățile sunt, astfel, obligate să se asigure că ele sunt disponibile în toate locurile publice. Marea Britanie și Noua Zeelandă au făcut același pas, iar Franța lucrează la asta.

O lege care să extindă programul la nivel național

România încearcă și ea să urmeze exemplul Scoției, dar deocamdată, proiectul de lege inițiat de deputata USR Oana Țoiu este încă în Parlament.

„Este mai scump pentru fete să stea în școală”, spunea Oana Țoiu în cadrul unei dezbateri organizate la sfârșitul lunii mai, cu ocazia Zilei Internaționale a Igienei Menstruale.

Proiectul se numește „Împreună pentru fete” și prevede acordarea unor tichete sociale în valoare de 15 lei elevelor din medii defavorizate. Aceste tichete vor fi acordate automat tuturor fetelor de peste 10 ani care primesc deja o bursă socială sau ale căror familii primesc alocație pentru susținere.

Urmărește-ne pe Google News