Cele două tone de cocaină descoperite joi la Constanța au fost aduse vineri la București. Marfa, a cărei valoare de piață se ridică la 625 de milioane de euro, urmează să fie analizată într-nu laborator pentru a se afla puritatea exactă a drogului.
Gruparea infracțională era condusă de către un marocan cu cetățenie olandeză și spaniolă. Anchetatorii român susțin că la acest caz s-a lucrat cu specialiști din Statele Unite ale Americii. Drogurile ar fi avut destinație finală Olanda. Numărul de polițiști implicați în această acțiune a fost de 150. Marfa a fost ascunsă în structura a patru containere frigorifice, iar procurorii susțin că nu există români implicați în această grupare.
Urmăriți de agenți infiltrați din luna aprilie
UPDATE 14:06: Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, lituanienii implicați în această grupare ar fi venit cu o săptămână înaintea transportului de cocaină pentru a iniția demersuri privind închirierea unor mașini din România care ar fi trebuit să ducă drogurile în Olanda.
Totodată, procurorii din România au avut acces la informații exacte din interiorul grupării după ce mai mulți polițiști sub acoperire au reușit să se infiltreze în interior.
Procurorii susțin că Mimoun Kaabouni împreună cu Narvaez Ramon Diego, cetățean columbian și cu Mikailionis Nerijus, Laurincikas Audrius, Gaidamavicius Vygantas și Miceika Tadas, cetățenii lituanieni, au pus la cale un plan pentru a transporta aproape două tone și jumătate decocaină din Columbia în Europa de Vest, cu tranzitarea teritoriului României.
Urmăriți de agenți infiltrați, membrii acestui grup au fost lăsați să aducă în Portul Constanța aproximativ 2.500 kilograme cocaină, prin disimularea acestor droguri în spații special amenajate ale unor containere (introduse în România prin utilizarea, ca paravan, a unor operațiuni de import – export de aproximativ 320 tone banane din Columbia în România).
Tot astfel, în perioada 21.06.2016 – 29.06.2016, activitatea infracțională a inculpatului Mimoun Kaabouni a continuat, în sensul că, împreună cu inculpații Narvaez Ramon Diego, Mikailionis Nerijus, Laurincikas Audrius, Gaidamavicius Vygantas și Miceika Tadas au încercat să scoată din România, fără drept, cantitatea totală de aproximativ 2500 kilograme cocaină provenită din Columbia, droguri ce urmau a fi direcționate către Europa de Vest.
”Bananele”, depozitate într-un depozit din Eforie Sud
”Pentru extragerea drogurilor, inculpaţii au închiriat un depozit pe raza localităţii Eforie Sud, desfăşurând aceste activităţi la data de 27/06.2016 şi la data de 29.06.2016 , orele 20:00, moment în care procurorii D.I.I.C.O.T. împreună cu ofițeri din cadrul DCCO au descins la acest imobil procedându-se astfel la constatarea în flagrant a infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic intern de droguri de mare risc. În paralel, în data de 29.06.2016, inculpatul Mimoun Kaabouni zis „Rocky” a fost reținut de către autoritățile spaniole în timp ce încerca să părăsească teritoriul Spaniei, pe aeroportul din Malaga, în vederea soluționării propunerii de arestare preventivă formulate de către procurorii D.I.I.C.O.T. Valoarea de piață a drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro”, se arată în comunicatul DIICOT.
Cocaina capturată are o puritate de peste 90 la sută
Operaţiunea internaţională care a dus la captura-record de 2,45 tone de cocaină, realizată de autorităţile române, a purtat numele Globetrotter.
Pachetele de droguri, descoperite în patru containere care au ajuns din Columbia în Portul Constanţa, erau inscripţionate cu numele unor mărci celebre, ca Gucci, Kenzo, Louis Vuitton, Rolex, în funcţie de calitate, au declarat surse judiciare pentru News.ro.
De altfel, cocaina capturată are o puritate de peste 90 la sută, potrivit autorităţilor. Întreaga cantitate de droguri va fi depusă la camera de corpuri delicte, în vederea distrugerii.