Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie 2020 și a ieșit de pe piața unică pe 31 decembrie 2020. De atunci, britanicii cred că economia, influența globală a Regatului Unit și capacitatea de a controla propriile granițe s-au înrăutățit, mai arată sondajul.
Acest lucru pare să fi contribuit la o creștere a numărului celor care doresc un viitor referendum privind aderarea la UE.
Numărul celor care spun că ar trebui să existe un alt vot este acum de 65 la sută, în creștere față de 55 la sută la același moment de anul trecut.
22% dintre respondenți spun că votul ar trebui să aibă loc acum, 24% cred că trebuie să aibă loc în următorii 5 ani și 11% în 6-10 ani. Doar 4 la sută au considerat că un alt vot ar trebui să aibă loc peste 20 de ani, în timp ce cei care au spus că nu ar trebui să existe un al doilea referendum au scăzut de la 32 la 24 la sută.
Chris Hopkins, de la Savanta, a spus că s-ar putea ca mulți să fi supraestimat potențialele beneficii ale Brexitului.
„Este greu de imaginat că a fi în UE ar rezolva oricare dintre problemele economice actuale ale țării”, a spus el, „dar percepțiile contează”.
De asemenea, sondajul a mai arătat că 54% dintre respondenți cred acum că ieșirea din UE a fost o decizie greșită, în creștere față de 46% anul trecut, la prima aniversare a Brexitului.
Sondajul sugerează nu numai că majoritatea alegătorilor cred că părăsirea UE a înrăutățit mult situația țării, dar procentul celor care cred așa a crescut în multe domenii în ultimul an.
La începutul acestei luni, cercetătorii de la London School of Economics (LSE) au descoperit, de asemenea, că Brexitul a adăugat 210 lire sterline la costurile medii pentru alimente în gospodării, în cei doi ani până la sfârșitul anului 2021, din cauza birocrației suplimentare.
Există semne chiar că unii susținători ai Brexitului devin frustrați.