UPDATE 13:10. Ministrul transporturilor Cătălin Drulă a precizat, într-o postare pe Facebook, că în urma accidentului de la Fetești vor fi înregistrate întârzieri pe ruta București – Constanța, însă circulația nu va fi blocată.
De asemenea, Cătălin Drulă a anunţat concluziile, după o ședință de urgentă cu autoritățile din sistemul de siguranță feroviară.
- Operatorul privat al cărui tren a provocat accidentul de noaptea trecută, de la Fetești, nu va mai putea efectua operațiuni de transport feroviar ca urmare a restricționării certificatului de siguranță.
- Autoritatea pentru Siguranță Feroviară va declanșa controale la operatorii de transport feroviar de marfă și de călători, în care va verifica respectarea normelor de siguranță.
- La nivelul ministerului va fi elaborat un nou act normativ, care va înăspri sancțiunile pentru încălcarea normelor de siguranță atât pentru operatori, cât și pentru personalul acestora.
- Mâine, vineri, am convocat la minister reprezentanții tuturor operatorilor de transport feroviar de marfă și călători licențiați.
Potrivit ministrului transporturilor, deciziile vin după al treilea incident feroviar care implică trenuri de marfă în România din ultima perioadă.
Cătălin Drulă a precizat că operaţiunea de la Feteşti este de amploare, iar toate echipele CFR SA sunt în teren deja pentru a scurta la maximum perioada de deranj asupra traficului.
„Pe alt front, bătălia pe care o duc este cea de finanțare a sistemului feroviar, care are nevoie de capitalizare masivă după ani de subfinanțare și pierderile cauzate de pandemie”, spune Drulă. Acesta adăugă că finanţarea sistemului feroviar se face cu fonduri de la bugetul de stat.
„Aici cu pierderile acumulate din anii trecuți + efectul pandemiei, e nevoie de alocarea de sume suplimentare semnificative, așa cum am justificat în cererea de rectificare a bugetului către Ministerul Finanțelor. La rectificarea bugetară, feroviarul trebuie să fie prioritatea absolută”, susţine Drulă.
Pe partea de investiții din fonduri europene stăm excelent la minister: 3,1 mld lei la zi (cu +22% mai mult ca anul trecut la 31 iulie și aproape dublu față de aceeași perioadă din 2019). Așa cum arată prognoza, ne vom atinge până la sfârșitul anului ținta propusă de 8 mld lei, mai scrie ministrul transporturilor.
UPDATE 12:50. Premierul Florin Cîţu a declarat că joi după-amiază va purta o discuţie cu ministrul Transporturilor pe tema accidentului feroviar produs miercuri noapte la Feteşti.
„Nu am date suplimentare. Am fost informat de ministru azi-dimineaţă, la prima oră, despre accident. O să am o discuţie cu el în această după-amiază, să văd care sunt concluziile”, a afirmat Florin Cîţu, prezent la Ministerul Finanţelor.
El a subliniat că în cazul în care călătorii au suferit de pe urma modului în care sunt administrate astfel de situaţii, ar trebui să răspundă „cei care se ocupă de acest lucru (…), ministerul de resort”, întrebat despre faptul că în cazul de la Feteşti au existat şi copii care au fost ţinuţi ore întregi în trenurile avariate.
Trenul Mangalia-Bucureşti a avut o întârziere de aproape 10 ore, după ce a staţionat în stația Fundulea din cauza lipsei tensiunii.
Nu pot să vă spun de ce nu s-a intervenit. Eu o să cer o situaţie să vedem de ce nu s-a intervenit, dar în acelaşi timp mi se pare anormal să avem astfel de situaţii, iar un şef de la CFR Călători sau un director să spună că soluţia vine din altă parte. Soluţia este a celor care administrează sectorul respectiv. (…) Încă nu am vorbit cu domnul Drulă despre acest incident.
Florin Cîţu:
Premierul a precizat că trebuie să aibă informaţiile, să vadă ce s-a întâmplat, întrebat şi dacă ia în calcul o demitere a şefului CFR Călători.
UPDATE 12:10: Poliția Ialomița a transmis că mecanicul de locomotivă care a provocat accidentul feroviar de la Fetești, în care un tren de marfă a intrat în alt tren, avea o alcoolemie de 0,4 la mie la testul alcoolscop.
„În continuare polițiștii continuă cercetarea la fața locului alături de celelalte autorități competente în domeniu pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor producerii evenimentului feroviar”, anunță Poliția Ialomița.
Anterior, ministrul Transporturilor a declarat că mecanicul a adormit și era și sub influența băuturilor alcoolice.
Potrivit unui comunicat al CFR, cele două trenuri de marfă care s-au ciocnit aparțineau unor companii private.
Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Ialomița, nu s-au înregistrat victime, ci doar pagube materiale.
Pompierii militari din cadrul Stației Fetești au fost solicitați prin intermediul numărului unic de urgență 112 în jurul orei 23.45. Ei s-au deplasat la fața locului cu o autospecială de stingere și un echipaj SMURD, în sprijin sosind și un echipaj de la Ambulanță, a mai precizat ISU.
Din cauza accidentului, traficul feroviar pe raza stației Fetești, atât spre Bărăganu, cât și spre Movila este blocată. Pentru asigurarea legăturii cu stațiunile de pe Litoral, trenurile de călători care tranzitează Bucureștiul vor circula pe ruta deviată prin Fetești – Movila – Țăndărei, cu tracțiune Diesel, iar restul garniturilor, pe ruta Ploiești – Buzău – Făurei – Fetești, mai anunță CFR.