Acest lucru ar reprezenta un record absolut de viteză pentru dezvoltarea unui vaccin, la nouă luni după primul mort de coronavirus în țară. Specialiștii atenționează însă că eventuala lansare a vaccinării până la anul nou va fi prea limitată pentru a opri epidemia, care este la al treilea val în SUA.
Bilanţul oficial a depăşit vineri opt milioane de cazuri, o cifră cu siguranţă mai mică decât realitatea, deoarece studiile de anticorpi au arătat că circa 10% din populaţia americană a fost infectată, ceea ce corespunde unui număr de circa 30 de milioane de locuitori, mai scrie sursa citată.
Contaminările, spitalizările şi decesele sunt în creştere, creşterea actuală a numărului de cazuri este cu atât mai rapidă cu cât valul a pornit de la un platou ridicat.
Cererile de autorizare, la sfârșitul lui noiembrie
Albert Bourla, PDG al Pfizer, partener al societăţii germane BioNTech, a anunţat că ia în calcul dovezi de eficacitate până la sfârşitul lunii octombrie, dar va aştepta a treia săptămână din noiembrie pentru a depune la Agenţia medicamentelor (FDA) o cerere de autorizare în regim de urgenţă, „presupunând că datele vor fi pozitive”.
Moderna, o societate de biotehnologie, mizează pe 25 noiembrie. Rămâne de văzut cât timp le va lua experţilor FDA să studieze datele şi să dea sau nu aprobare şi pentru ce categorii de populaţie.
Guvernul pregăteşte deja imensul lanţ logistic ce va fi necesar pentru a lansa distribuirea primelor doze în următoarele 24 de ore de după autorizare.