Astfel ar reieși dintr-un răspuns oficial furnizat unui cititor G4Media.ro chiar de către Ministerul Dezvoltării, condus de Paul Stănescu.
UPDATE. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a informat, rpintr-un comunicat de presă, că protocoale încheiate cu SRI în 2007 de către Ministerul Integrării Europene şi în 2012 de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului au avut ca obiect prevenirea şi combaterea terorismului şi a atacurilor cibernetice.
„În urma apariţiei în presă a unor informaţii referitoare la protocoalele încheiate între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice face următoarele precizări: În anul 2007, a fost semnat un protocol de cooperare între Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Integrării Europene în problematica prevenirii şi combaterii terorismului, revizuit în anul 2008. În anul 2012, ministrul de la acea dată, Eduard Hellvig, a semnat un Protocol de cooperare între Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului privind crearea cadrului tematic necesar schimbului de informaţii prin intermediul Sistemului Informatic Integrat, protocol revizuit în anul 2014 şi aplicat până în prezent”, a transmis joi MDRAP, prin intermediul unui comunicat de presă, citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, emitentul documentelor a fost Serviciul Român de Informaţii.
„Aceste protocoale au ca obiect problematica prevenirii şi combaterii terorismului şi a atacurilor cibernetice. Menţionăm că emitentul acestor documente este Serviciul Român de Informaţii, iar documentele se află sub incidenţa Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, a HG nr. 585/2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România şi a HG nr. 781/2002 privind protecţia informaţiilor secrete de serviciu, neputând fi difuzate în copie sau în format electronic”, a precizat MDRAP.
Din răspunsul oficial rezultă că la minister au fost semnate în total patru protocoale cu SRI: în 2007, 2008, 2012 și 2014. Liviu Dragnea a fost ministru al Dezvoltării regionale în perioada 21 decembrie 2012 – 17 decembrie 2014, fiind succedat în funcție de Sevil Shhaideh.
Dragnea a declarat despre protocoalele cu SRI că ”reprezintă baza scrisă pentru un sistem de poliţie politică”. Liderul PSD nu a răspuns până la ora publicării acestui articol întrebărilor transmise de G4Media.ro.
Conform aceleiași surse, Codrin Ștefănescu, PSD, consideră că Liviu Dragnea n-ar fi acceptat niciodată să fie semnat un document prin care SRI, ar fi controlat toate activitățile ministerului.
”Este foarte clar că, în momentul în care mai multe ministere și agenții de stat au semnat protocoale cu SRI, aceste protocoale aveau pe fond problematica prevenirii și combaterii terorismului și mai recent cadrul informatic integrat conform unor norme în cadrul Alianței NATO, miniștrii, secretarii de stat sau împuterniciții care au semnat aceste documente de schimb de informații strict pe domenii de activitate conform unor înțelegeri mult mai mari cu partenerii habar nu aveau că în secret SRI-ul condus de Maior și Coldea semnaseră protocoale absolut ilegale și neconsituționale cu Parchetul, cu Înalta Curte, cu DNA. Sunt convins că Liviu Dragna, ca ministru al dezvoltării, niciodată n-ar fi acceptat să fie semnat un document prin care SRI, Maior controla toate activitățile ministerului”, a declarat Codrin Ștefănescu.
Liviu Dragnea, despre protocoalele secrete cu SRI
“Acele protocoale secrete de fapt reprezintă baza scrisă pentru un sistem de poliţie politică care a fost construit în România. Eu ştiu, eu am trăit înainte de 89 şi atunci era fosta Securitate care făcea cercetări penale. Acele protocoale au creat baza ca SRI să se apropie de ideea de cercetări penale”, a declarat Liviu Dragnea în aprilie 2018, într-o declarație citată de Agerpres.
Mai mult, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au depus, miercuri, 27 iunie, pentru dezbatere și adoptare în procedură de urgență, propunerea legislativă privind declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, precum și a tuturor documentelor care conțin informații clasificate în baza acesteia, se anunță într-un comunicat de presă al Senatului.
G4Media.ro a dezvăluit la începutul lunii aprilie că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, fost premier în perioada 2005 – 2008 și vicepreședinte al CSAT, a girat în 2005 un protocol de colaborare între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii. Informaţia vine pe fondul criticilor dure aduse de Tăriceanu protocolului din 2009 dintre aceleaşi instituţii. Fostul premier nu a denunţat niciodată vechiul protocol din 2005 şi nici nu a cerut desecretizarea lui, aşa cum a făcut-o în cazul protocolului din 2009.
Citește și