”În timp ce Ministerul Sănătății a comunicat ca toate operațiile pacienților cronici să fie sistate pe perioada crizei cu coronavirus, la Spitalul nostru se operează pe bandă rulantă pacienți cronici veniți din toată țara”, au spus pentru Libertatea mai mulți medici și asistenți de la Spitalul Clinic de Ortopedie Foișor din București.
Ordinul MS vine din faptul că e nevoie ca spitalele să-și economisească resursele materiale și umane pentru certa agravare a epidemiei. Medicii de la Foișor susțin că ignorarea ministrului Costache vine din ordinul managerului Cristian Stoica.
Drept mărturie, ei au pus la dispoziția Libertății programul operator pe săli pentru ziua de ieri, 11 martie când au avut loc 21 de intervenții chirurgicale și cel pentru 12 martie, când sunt programate 25 de intervenții.
Sursele oferă și traducerea termenilor medicali: PTG înseamnă operație proteză genunchi, PTNC și PTS – proteze șold, LIA -ligament, IS – decompresie coloană, EMOS – extragere material, adică a tijelor care se fac după 1-2 ani de la operație.
Cap de listă la operații non-critice este chiar prof. Cristian Stoica, managerul spitalului, care are azi rezervată sala II pentru două intervenții chirurgicale, una de protezare genunchi și cealaltă pentru protezare de șold.
”Domnul profesor se află în sala de operații. Puteți să-l contactați după ora 14,30, vă rog”, a fost răspunsul secretarei managerului de la Foișor.
”Problema este că pacienții vin din toată țara, programați, iar aceste operații presupun un consum imens de materiale de care este mare nevoie acum, măști, halate, medicamente, cu expunerea inutilă a cadrelor medicale la contaminare cu COVID-19”, arată medici. Tot ei și explică de ce colegii lor nu amână aceste intervenții. ”Totul pentru plicuri, între 3.000 și 5.000 de lei în cazul protezelor, 500 de lei anestezistul… Acest spital ar putea fi pregătit pentru a ajuta la nevoile crizei având în dotare 24 de paturi de ATI și 21 de ventilatoare”, spun medicii de la Foișor.
Cealaltă perspectivă: ”E nevoie și ca Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe să ofere soluții de finanțare”
Pe de altă parte, un angajat al Ministerului Sănătății a spus că ”le spui managerilor să-și scadă activitatea spitalelor, dar nu le dai mecanismele”.
”Deocamdată nu e modificat nimic în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Managerii nu pot sta cu paturile goale că nu primesc bani și nu pot da salarii”
Specialist din Ministerul Sănătății:
Tot el atrage atenția asupra încă unei probleme. ”De la începutul anului au fost mărite cu 25% salariile personalului TESA. Dar nu au fost trecute în buget”, așa că Finanțele nu au dat verde și spitalele trebuie să plătească această mărire din veniturile proprii. ”E imposibil să scazi activitatea și să crești semnificativ cheltuielile, mai ales că și materialele sanitare s-au scumpit în această perioadă”, a conchis omul din Ministerul Sănătății.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro