„Pentru doza 3, lăsând la o parte personalul care se va ocupa de vaccinare la locul de muncă, cum e cazul personalului medical, dorim programarea prin Platforma Națională de Vaccinare. Ținând cont de faptul că persoanele eligibile pentru doza 3 care să îndeplinească criteriul de cel puțin 6 luni de la finalizarea schemei inițiale ar fi persoanele care au fost vaccinate la final de decembrie, ianuarie, inclusiv luna martie, înseamnă un număr aproximativ de 1.100.000 de persoane care au schemă completă de vaccinare până la finalul lunii martie”, a declarat Valeriu Gheorghiță, marți, în cadrul conferinței de presă.
Medicul militar a explicat că în acest mod se evită aglomerația în centrele de vaccinare și este „o modalitate ordonată de programare”.
Astfel, cei care doresc să facă doza a treia se pot programa pe platforma pusă la dispoziție de Ministerul Sănătății: programare.vaccinare-covid.gov.ro.
Exceptați de la necesitatea programării în platformă, pe lângă personalul medical, vor fi și cei care doresc să primească doza 3 la medicul de familie. Aceștia se vor adresa, evident, direct medicului la care sunt înscriși, a precizat dr. Gheorghiță.
În prima fază, de doza 3 vor beneficia persoanele peste 65 de ani, pacienții oncologici, pacienții posttransplant, persoanele cu afecțiuni cronice și cele cu imunodeficiente moderate sau severe.
Apoi, se va include, progresiv, și restul populatiei.
„Avem suficiente doze pentru doza 3. Recomandăm consolidarea schemei de vaccinare cu această doză de rapel, mai ales în cazul categoriilor vulnerabile”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.