„Ieri, EMA a recomandat utilizarea de dozei de booster de la Moderna pentru persoanele care au primit prima schemă de vaccinare cu Moderna după minim 6-8 luni de la doza doi. O precizare este de faptul că pentru doza de booster se recomandă o doză înjumătățită față de doza care s-a folosit la schema inițială, drept pentru care, în cursul acestei săptămâni, vom avea o ședință în cadrul CNCAV și foarte probabil că vom adopta și noi aceeași recomandare”, a declarat medicul militar, în conferința săptămânală legată de vaccinarea anti-COVID.
Doza a treia se administrează în România începând cu 28 septembrie pentru persoanele care au împlinit șase luni de la rapel. Potrivit ultimului bilanț, au fost administrate în total 693.837 doze de Pfizer, 37.744 de Moderna. Au fost 5 de AstraZeneca – vaccin care nu este disponibil la „booster și asupra cărei folosire s-a deschis o anchetă.
O decizie va fi luată de CNCAV și în privința persoanelor care au primit vaccinul de la Johnson & Johnson, singurul administrat în doză unică, în condițiile în care primele persoane au primit acest ser pe 4 mai și devin în scurt timp eligibile pentru „booster”.
Probabil că, de primă intenție, vom recomanda un vaccin pe bază de ARNm, fie de compania Pfizer sau Moderna, însă nu este exclus să rămânem și pe recomandarea de a face un vaccin cu aceeași tehnologie, având în vedere că datele de imunogenitate și de siguranță sunt foarte bune. Cel mai târziu vineri vom anunța recomandarea.
Valeriu Gheorghiță:
Peste 1.200.000 de români au fost vaccinați cu acest ser produs de compania Johnson & Johnson.
Cum vrea Gheorghiță să crească numărul vaccinărilor din mediul rural
În urma discuțiilor cu ministrul Sănătății și reprezentanții asociațiilor de primari, Valeriu Gheorghiță a precizat că s-au pregătit mai multe soluții pentru intensificarea vaccinării în mediul rural.
„În urma discuțiilor este evident că avem câteva variante de lucru. Pe de o parte unde sunt cabinete de medicină de familie, ideal este să activăm acel cabinet pentru accesul oamenilor la vaccinare. O altă variantă este să trimitem echipe mobile care să vaccineze în spații puse la dispoziție de comunitatea locală, însă această solicitare să se facă în urma unor acțiuni de informare premergătoare acțiunilor de vaccinare”, a precizat președintele CNCAV.
El a subliniat că în echipele medicale poate fi înrolat personalul din medico-sanitar din școlile care se află în vacanță.
„O altă variantă este ca acolo unde se poate să asigurăm transportul doritorilor către centrele de vaccinare aflate în proximitatea comunităților respective”, a completat medicul.
În total, de la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost imunizate 6.510.217 de persoane, iar 5.974.134 au primit schema completă. De asemenea, 731.586 de persoane au fost vaccinate cu doza a treia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro