Doctorul Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii București și managerul Institutului Național de Hematologie, a explicat pentru Libertatea când pacienții români infectați cu noul coronavirus vor putea primi tratamentul cu plasmă convalescentă.

Doctorul Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii București

În urmă cu o săptămână, colega sa, doctorul Corina Posea, a anunțat că România riscă să piardă o parte dintre donatori, pacienți care s-au vindecat, din cauza lipsei unor teste specifice de determinare a titrului de anticorpi.

– Doamnă Goșa, s-a schimbat situația în ceea ce privește recoltarea de plasmă convalescentă COVID?
– Vinerea trecută, Ministerul Sănătății ne-a anunțat că luni, marți o să ne fie livrat echipamentul. Este vorba despre aparatul de plasmafereză. Când vorbim acum este marți și nu a sosit încă. Poate este încă pe drum, poate ajunge din moment în moment.

– Nu se pot folosi aferezele centrului?
– Avem afereze de trombocite, pot fi adaptate la recoltarea de plasmă, dar kitul pentru trombocite este mult mai scump decât cel de plasmă și ministerul a decis să folosim plasmaferezele.

– Protocoalele cu spitalele COVID sunt încheiate?
– Le-am pregătit și sunt gata de semnat. Vom încheia protocoale cu Spitalul Matei Balș, cu Spitalul Victor Babeș și cu Spitalul Colentina. Acestea trebuie să ne trimită datele pacienților vindecați și care au două teste PCR negative pentru ca noi să-i putem contacta. Acum sunt peste 200 în București, o să-i triem, să fie sub 65 de ani, sănătoși și îi chemăm să doneze.

– Cât sânge trebuie să doneze un pacient vindecat?
– De la fiecare o să recoltăm 600 de mililitri.

– Mai mult decât unui donator normal de sânge, căruia i se recoltează 450 ml de sânge!
– Noi nu o să recoltăm 600 ml de sânge, ci 600 ml de plasmă. Practic, aparatul o să fie conectat la vena donatorului și îi recoltează doar plasma din sânge, leucocitele, trombocitele vor fi reintroduse în sistemul sangvin al pacientului vindecat. Este o donare mai ușoară, care afectează mai puțin organismul decât cea de sânge.

– Deci, practic, când poate începe centrul recoltarea de plasmă convalescentă?
– Este o chestiune de zile. Din momentul în care vine plasmafereza, o zi durează instructajul personalului și apoi începem imediat să chemăm donatorii.

În urmă cu o săptămână era reclamată lipsa testelor pentru titriul anticorpilor. Au sosit aceste teste?
– Nu au sosit. Aceste teste vor apărea pe 1 mai. Nimeni nu le are încă. Se știe că valoarea optimă a anticorpilor apare după ziua a 14-a de la vindecare.

Noile ghiduri europene, ele se schimbă foarte repede, recomandă acum recoltarea și în lipsa acestor teste pentru că nu este atât de important să avem o plasmă cu un anumit nivel maxim de anticorpi, ci să avem această plasmă care conține o cantitate mai mare sau mai mică de anticorpi. 

Este mai important să nu ratăm momentul recoltării plasmei de la pacienții vindecați. Iar această plasmă o să fie stocată, congelată. Putem verifica titriul anticorpilor și după recoltare. Noi, cei de la centru, ne dorim foarte mult să demarăm aceste recoltări, pentru că știm cât de important poate fi acest tratament pentru pacienții care fac o formă severă a infecției cu COVID.

Urmărește-ne pe Google News