– Doamnă doctor, cum ați urmărit tragedia de la secția ATI de la Spitalul Piatra Neamț?
– De când am auzit de incendiu stau pe telefoane tot timpul cu colegii mei. Noi, cei care lucrăm în secțiile ATI, suntem conștienți de riscul apariției unui incendiu și știm și care sunt urmările. În 1991, când am început pregătirea în specializarea ATI prima lecție a fost cea privind riscurile și pericolele din sălile de operație și ATI prin manipularea incorectă a surselor de oxigen… Pericolul unui incendiu este și mai mare în secțiile ATI unde sunt tratați pacienții COVID!

Dr. Elena Copaciu, medic ATI. Foto: medichub.ro

– De ce?
– Secțiile ATI sunt dotate cu instalații de oxigen, cu aparate de ventilat. Dar până la pandemie, erau folosite acele dispozitive nazale la pacienții post-operații, cu debit de oxigen până la 6 litri pe minut. Intubarea era folosită la pacienții critici cu insuficiență respiratorie, cu afecțiuni pulmonare. 

Acum, în secțiile ATI pentru COVID, fiecare pacient este ventilat mecanic cu diferite dispozitive de oxigen cu flux crescut, unde se ajunge și la 60 litri de oxigen pe minut. Atmosfera de aici e suprasaturată în oxigen si e suficientă o scânteie ca să se dezlănțuie iadul.

Dr. Elena Copaciu, medic ATI:

– Ce fel de aparate de oxigen sunt folosite la pacienții COVID?
– Sunt două tipuri, invazive și neinvazive. Cele neinvazive folosesc fie canulă nasală, fie mască facială sau casca Helmet pentru administrarea de oxigen la presiune ridicată. Ventilarea mecanică invazivă presupune intubarea. Problema este că acest pericol de incendiu există acum și pe secțiile normale COVID. Din cauza locurilor insuficiente de la ATI au fost aduse aceste dispozitive de oxigenoterapie cu flux crescut la patul pacienților!

Ar trebui 12 prize la fiecare pat

– Ce anume poate declanșa un incendiu în secțiile ATI?
– O scânteie. E suficient să apară o singură scânteie. Știți că normativele impun ca fiecare pat de ATI să fie dotat cu cel puțin 12 prize?! Și nici acestea nu sunt suficiente pentru toate dispozitivele-suport necesare susținerii funcțiilor vitale în cazul pacienților COVID! Sunt foarte multe aparate conectate la curent electric. De aceea, la spitalele de afară, paturile de ATI pentru pacienții critici sunt de regulă în rezerve individuale.

Secțiile ATI din majoritatea spitalelor din România sunt open-space, ca la Piatra Neamț. Dacă se întâmplă ceva la un pat, sunt afectați toți pacienții. În secțiile ATI de la noi mai există o sursă suplimentară de foc ce poate declanșa un incendiu.

Dr. Elena Copaciu, medic ATI:

– Care este aceea?
– Lumânările sau candelele. Văd la televizor imagini din secțiile ATI COVID și mereu observ și o candelă. Știu că este un subiect sensibil, deoarece toți aparținătorii pacienților critici doresc să fie aprinsă o lumânare. Cu câțiva ani în urmă, cearceaful unei paciente de-a mea a luat foc de la lumânare și vedeam îngrozită cum se întinde flacăra spre sursa de oxigen. Asistenta a luat-o la fugă, din fericire am reușit să arunc cearceaful jos și să sting focul. Nimeni nu a pățit nimic, dar aceasta este realitatea din secțiile ATI.

Urmărește-ne pe Google News