Specialiștii români susțin că valul 5 al pandemiei COVID, cel ce va fi provocat de mutația Omicron, va debuta în luna ianuarie. Ministrul sănătății Alexandru Rafila a declarat că e posibil să asistăm la o creștere semnificativă a cazurilor de infectare chiar mai repede de 15 ianuarie. 

Doctorul Emilian Imbri, în prezent consilier al ministrului educației Sorin Câmpeanu, consideră că lipsa de curaj a autorităților în fața valului 5 va duce din nou la un număr mare de victime.

Doctorul Emilian Imbri

– Domnule doctor, este România pregătită pentru următorul val?
– Nu. Noi mereu avem un decalaj în a lua măsuri. Cei care decid, din lipsă de curaj, nu-i ascultă pe profesioniști. Emilian Popescu, Octavian Jurma, Răzvan Cherecheș, toți au avertizat autoritățile și nu s-a întâmplat nimic niciodată. Valul 4 este cel mai bun exemplu. România a atins atunci numai recorduri negative. Până și adoptarea certificatului verde este tergiversată… Toate măsurile ce vor fi luate după Anul Nou vor fi tardive. Valul Omicron va fi mai amplu decât cel Delta și greu de stăvilit.

Cum credeți că va evolua valul 5?
– Este clar că această mutație este mai contagioasă, deci vom avea mai multe infectări, dacă luăm în calcul faptul că toți suntem expuși, indiferent că vorbim de vaccinați, nevaccinați sau trecuți prin boală. Chiar și în cazul în care Omicron este cu 40% mai puțin agresiv decât Delta, vom avea multe persoane care vor ajunge în spital din cauza numărului de mare de infectați. Este matematică pură. Iar România are nevaccinată 60% din populația vulnerabilă, persoanele vârstnice și cei cu boli cronice. Nu va fi bine deloc.

Cum va influența perioada sărbătorilor de iarnă?
– Vom ajunge din nou în centrul atenției. Observ că mulți români care au venit în țară de Crăciun au refuzat carantina. Ei sunt vectori de transmitere în România și la întoarcere, tot ei vor fi vectori de transmitere în Europa.

Cum credeți că va evolua pandemia în 2022?
– Eu cred că valul Omicron va fi unul urât, dar ultimul de amploare. După el vor urma valuri mai mici, ca replicile de după cutremur. Va deveni o epidemie sezonieră.

Ce mesaj doriți să transmiteți românilor de sfârșit de an 2021?
– Prudență și responsabilitate. Să poarte masca și dacă observă că au simptome, să aibă grijă de cei din jur și să-i protejeze izolându-se. Chiar dacă este noaptea de Revelion.  

Urmărește-ne pe Google News